Az eddigi legkevesebb a közbeszerzések értéke

A közbeszerzési törvény 1996-os hatályba lépése óta az idei második negyedévi 102 milliárd forint értékű közbeszerzés a legkevesebb, ami a kormányzati megszorító intézkedések eredménye.

Az első félévben 1846 eljárásban 261 milliárd forint közpénz sorsáról döntöttek az ajánlatkérők, ami 16, illetve 24 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában - közölte sajtótájékoztatón Tunyogi László, a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. ügyvezető igazgatója.

Darabszámra a legtöbb ajánlatot, 98-at a Honvédelmi Minisztérium, az értéket figyelembe véve a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága kérte (63 milliárd forint).

A nyertesek sorát 33 darabbal a B.Braun Medical Kft., míg az érték szempontjából 33 milliárd forinttal a Mol Rt. vezeti.

Az eredményes és értékelhető eljárások értéke átlagosan 166 millió forint volt, 25 millióval kevesebb, mint a múlt év első félévében.

Mind darabszámban, pedig értékben Budapesten kezdeményezték a legtöbb közbeszerzési eljárást. Szakmacsoportok szerint felosztásban az építőipar vezet az eljárások 36 százalékával, és értéksorrendben is az építőipar az első 40 százalékkal.

A lefolytatott közbeszerzések 72 százaléka nyílt, 12 százaléka hirdetmény nélküli tárgyalásos, 8-8 százaléka tárgyalásos, illetve nyílt előminősítéses volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK