Csökkenhet a lakáshitelt felvevők száma

A kormány eltörölné a lakáshitelek törlesztőrészlete után igénybe vehető adókedvezményt, jelentették be csütörtökön. Ennek mértéke eddig a hitel éves tőke- és kamattörlesztésének 40 százaléka, de legfeljebb 240 ezer forint volt. Szakértők szerint a döntés hatásaként egyes hitelezési sávokban csökkenhet, későbbre tolódhat a lakáshitelek felvétele.

Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízottat is meglepte a kormány tegnapi bejelentése, mert korábban egészen más volt az álláspont - mondta Csabainé a Napi Gazdaságnak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szakértők inkább az adókedvezmény megszüntetését, mint a kamattámogatás csökkentését javasolták.

Sokan annak tudatában vettek fel ilyen hitelt, hogy adókedvezmény is jár hozzá, állítják szakértők. Véleményük szerint a döntés hatásaként egyes hitelezési sávokban csökkenhet, későbbre tolódhat a lakáshitelek felvétele.

Szakértők szerint a döntés a lakás-takarékpénztárak jelzáloghitellel kombinált termékeinek malmára hajtja a vizet, ugyanis ez a két termék még egyelőre összekapcsolható, s általuk kétféle állami támogatás vehető igénybe. Az egyik a lakástakarékbetét-gyűjtéshez adott pluszpénz, a másik a jelzáloghitel kamattámogatása.

A kormány megszüntette a magán-nyugdíjpénztári adókedvezményt is. A magán-nyugdíjpénztári befizetések után járó 25 százalékos adókedvezményt a munkavállalók a bruttó jövedelmükből fizetett egyéni nyugdíjjárulék után érvényesíthették - írja pénteki számában a Napi Gazdaság.