Töretlen a kincstári optimizmus

Koalíciós feszültség látszott kialakulni a jövő évre tervezett személyi jövedelemadók kapcsán, mivel az SZDSZ kijelentette, hogy továbbra is ragaszkodik az adóterhek csökkentéséhez. Kormányzati indoklás szerint rövidebb recesszióra számítottak a korábban beígért szja-tábla kialakításakor. A jelek szerint a kincstár továbbra is optimistán tekint a jövőbe:  az elkövetkező három évben folyamatosan gyorsuló növekedésben bíznak.

László Csaba pénzügyminiszter szerdán jelentette be, hogy a személyi jövedelemadó (szja) jövő évre meghirdetett csökkentése elmarad. Kuncze Gábor már a bejelentést követően jelezte: nem tekinti véglegesnek a döntést. "Az SZDSZ nem tud eltekinteni adócsökkentő programjától" - mondta a kormánypárti politikus. Medgyessy Péter kormányfő erre úgy reagált: "Ha az SZDSZ-nek van olyan javaslata, amellyel ezt a 130-150 milliárd forintos tételt a kiadási oldalon meg lehet keresni, vagyis az adócsökkentés ellentételezését meg lehet találni, akkor nagyon nyitott vagyok arra, hogy az adócsökkentés megvalósuljon".

László Csaba csütörtökön - Kuncze Gábor csütörtöki nyilatkozatára reagálva - kijelentette: koalíciós "helyzetről" nem indokolt beszélni. Hozzátette: örömmel látna egy olyan kompromisszumot, ami az szja-nál jövőre a jelenlegi elképzeléseknél nagyobb tehercsökkenést tenne lehetővé, amennyiben ezt a kiadási oldalon megtakarításokkal lehet ellensúlyozni.

Csillag István: Rövidebb recesszióval számoltunk

Csillag István gazdasági miniszter csütörtökön azt hangsúlyozta, hogy a teher- és adócsökkentés továbbra is szerepel a kormány programjában. Hozzáfűzte: 2002 őszén rövidebb idejű recesszióval számoltak, illetve úgy gondolták, hogy 2003-ban takarékos költségvetéssel el lehet érni a kívánt irányváltást a gazdaság fejlődésében.

"Abban a helyzetben más mértékű és ütemű adócsökkentésre láttunk lehetőséget" - mondta a gazdasági miniszter. Kiemelte, hogy a kormány a részletekről még nem döntött, a jövő évi költségvetésnek csak a keretét fogadta el. "Az irányelvekből még nem következik, hogy teljes egészében el kell vetni az adócsökkentési elképzeléseket" - mondta.

Az Országgyűlés tavaly a személyi jövedelemadóban 2003-ra 650 ezer forintig 20 százalékos, 650 ezer és 1 millió 350 ezer forint között 30 százalékos, e felett pedig 40 százalék adókulcsot határozott meg; 2004-re az alsó kulcs 18, a középső 26, a felső 38 százalékra módosult volna, 800 ezer és 1,5 millió forintos jövedelemhatárokkal.

Előző
Következő