Váratlanul derűlátóak a cégvezetők

A júniusi visszaesés után júliusban nőtt a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) Beszerzési Menedzser Indexe (BMI). Elsősorban a kohászati és az élelmiszeripari ágazat cégvezetői derűlátók.

A BMI 0,6 százalékponttal 52,4 százalékpontra nőtt az elmúlt hónapban. A növekedés eltér az elmúlt években megszokott tendenciától: akkor júliusban csökkent a index értéke. Idén az mutató májusban, 55 ponttal vlt a legmagasabb.

A részindexek közül a termelési mutató 54 százalékpontra emelkedett a júniusi 50-ről. Az új megrendelések indexe 54,5 százalékpont, a növekedés üteme 2,5 százalékponttal kevesebb júniushoz képest. Július hónapban a kohászati megrendelések növekedtek leginkább. Az export mutatója 57,5,  4,7 százalékponttal mérséklődött az előző hónaphoz képest. Az import indexe 55,4 százalékpont, 1,4 százalékponttal több, mint júniusban.

Az ágazati indexek közül július hónapban  az élelmiszeripar, a nem fém ásványi termékek és a kohászat növekedési mutatói végeztek az első helyen. Az Észak-Alföld és az Észak-Dunántúl kivételével növekedést tapasztalható a feldolgozóiparban.