Vietnámnak nyitnia kell a WTO-tagsághoz

Vietnám 2005-re a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagja lehet. Amerika és a Világbank szerint ha a dél-ázsiai ország nem nyitja meg jobban piacait, visszasűllyedhet az elszigeteltségbe. Ugyanakkor az amerikaiak úgy döntöttek, magas vámmal sújtják Vietnám egyik legversenyképesebb exporttermékét.

Ha Vietnám 2005-ben csatlakozni akar a WTO-hoz, sokkal jobban meg kell nyitnia piacait, és le kell szállítania a külföldi termékeket terhelő vámokat. A Világbank illetékesei úgy látják, az ország még mindig túl kevés külföldi árut enged be piacaira ahhoz, hogy megfeleljen a WTO-tagság támasztotta feltételeknek.

Vietnám 2000-ben írt alá kétoldalú kereskedelmi megállapodást az Egyesült Államokkal. Sokan úgy tekintenek a megállapodásra, mint a WTO-tagság előszobájára - írja a BBC News. Az amerikaiak szerint azonban a délkelet-ázsiai ország vezetése úgy gondolja, elérte célját a bilaterális megállapodással, és a jövőben nem szándékozik újabb szereplőket beengedni piacára.

Az USA számára azért fontos, hogy újabb partnerek kössenek kereskedelmi megállapodást Vietnámmal, mert a 2000-es megállapodás visszafelé sült el az amerikaiak számára. Olcsó vietnámi termékek árasztották az amerikai piacot. Az Egyesült Államok egy hónapja komoly vámmal sújtja például a vietnámból importált törpeharcsát, ugyanis az olcsó ázsiai hal rövid idő alatt húsz százalékos részesedést ért el az amerikai piacon, és már az amerikai tenyésztők megélhetését veszélyeztette.

KAPCSOLÓDÓ CIKK