Tovább bővült a hipermarketek forgalma

A kiskereskedelmi forgalom mennyisége munkanapokkal kiigazítva az idei első félévben 8,4 százalékkal, míg júniusban 6,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a hipermarketek értékesítése jelentősen növekedett.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2003 júniusában 388 milliárd forint, az első félévben 2132 milliárd forint értékű árut értékesítettek. A szezonálisan is kiigazított adatok szerint júniusban az eladások 0,9 százalékkal haladták meg a májusit. Tavaly az első félévben a növekedés 5,7 százalékos volt éves szinten.

A kiigazított változatlan áras adatok szerint júniusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban (8,9 százalékkal), a nem élelmiszer-kiskereskedelem annál lassabban (4,3 százalékkal) bővült.

Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek (hipermarketek, szupermarketek) értékesítése jelentősen (10,3 százalékkal) növekedett, míg az élelmiszer-szaküzletek forgalma tovább csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül a leggyorsabb növekedést júniusban a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelemben (16,6 százalékos) regisztrálták, a többi üzlettípus forgalma elmaradt az átlagos növekedéstől.

Az Európai Unióban a kiskereskedelmi forgalom munkanapokkal kiigazított volumene májusban 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az eurózóna országaiban az átlagos növekedés ennél is mérsékeltebb, 0,4 százalékos volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom területi megoszlásában a közép-magyarországi régió képviseli a legnagyobb súlyt (38,1 százalék). Budapest részesedése az országos forgalomból továbbra is meghatározó (26,2 százalék), a többi régió 9-12 százalék közötti súlyt képviselt az első negyedévben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK