Mérsékeltebb növekedést jósol az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szeptemberben megjelenő őszi előrejelzésében várhatóan csökkenti a világgazdaság bővülésére vonatkozó előrejelzéseit, és erre az évre átlagosan 3,1 százalékos növekedést jósol a tavasszal valószínűsített 3,2 százalék helyett. Míg az Egyesült Államokra vonatkozó előrejelzésén valószínűleg nem változtat, addig az euróövezet kilátásait rontja a nemzetközi pénzintézet.

A Nemzetközi Valutaalap az idei 3,1 százalékos után jövőre 4 százalékos világgazdasági növekedést valószínűsít - közölte a Reuters a hozzá eljuttatott IMF-előrejelzés-tervezet alapján.

Az Egyesült Államoknak őszi előrejelzésében 2,2 százalékos GDP-növekedést becsül az IMF erre az évre, és 3,6 százalékosat jövőre, csakúgy, mint tavaszi prognózisában. Az euróövezetre vonatkozó előrejelzését ugyanakkor várhatóan 0,7 százalékra rontja a tavaszi 1,1 százalékos becslésről, jövőre pedig 1,9 százalékot valószínűsít a tavasszal jelzett 2,3 százalék helyett.

A világgazdasági fellendülés kockázatai közé sorolja az IMF, hogy nem lehet tudni, miként hat az ipari országokban a beruházásokra az utóbbi évek tőzsdei lejtmenete, nem tudni, milyen hatással járhat a valutaárfolyamokra a nagy amerikai folyómérleghiány. Emellett nem lehet még kiszámítani az ingatlanárak erős növekedésének hatását egyes ipari országokban, továbbá külön kockázatok vannak Japánban és Németországban is - derül ki az IMF jelentéstervezetéből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK