A kisvállalatok nem bíznak a fellendülésben

Javulnak a nagyvállalatok várakozásai, a legnagyobb magyarországi vállalkozások véleménye alapján készített TOP 100 konjunktúra index értéke augusztusban 48 százalék volt a júliusi 47 százalék után, derül ki az Ecostat kutatásából. A kis- és középvállalkozói szektor cégei szerint ugyanakkor kedvező fordulat rövid távon sem a nemzetgazdaság, sem saját vállalkozásuk gazdasági kilátásaiban nem várható.

A kis- és középvállalkozói (kkv) kör üzleti várakozásait tükröző kkv-index augusztusban 42,7 százalék volt, szemben a júliusi 44,9 százalékkal - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet közleményéből. Tavaly augusztusban az index 47,2 százalék volt.

A kutatók szerint a döntően hazai tulajdonú vállalkozások gyengülő üzleti várakozásainak hátterében az ország első félévi, várttól elmaradó teljesítménye és a jövő évben elkerülhetetlen takarékossági intézkedések végrehajtása áll.

A kkv-szektor cégei szerint kedvező fordulat rövid távon sem a nemzetgazdaság, sem saját vállalkozásuk gazdasági kilátásaiban nem várható. A kutatói előrejelzések szerint az év hátralévő időszakában a gazdaság szerény élénkülése várható, a növekedés üteme megközelíti majd a tavalyi szintet, miközben az egyensúly romlik és a külső eladósodás növekszik.

A következő félévben a nemzetgazdaság kismértékben javuló lehetőségeiben a cégek 15 százaléka bizakodik, míg romló feltételekkel 55 százalékuk számol.

A cégek ötöde bízik saját fejlődésében

Saját vállalkozásuk rövid távú fejlődési kilátásait valamivel kedvezőbbnek értékelik: javulásban bizakodik a cégeknek több mint egyötöde, stabilitásban mintegy 50 százalékuk. Tevékenységük hat hónapon belüli bővítésére a vállalkozások 36 százaléka lát lehetőséget. Augusztusban a kkv-szektor beruházási szándékát jelző index 42 százalék lett, szemben a júliusi 38 százalékkal.

A gazdasági nehézségek fokozódásával összefüggésben a válaszadók 31 százaléka tart a pozícióit megingató verseny kibontakozásától, ugyanakkor új erős versenytárs megjelenésével 83 százalékuk nem számol.

A kkv-szektor cégei szerint a magasabb jövedelmek és szociális juttatások következtében tapasztalható belső keresletélénkülés strukturális és minőségi okok miatt a későbbiekben sem teremt bővülő értékesítési lehetőségeket. A következő fél évben kis mértékben javuló belföldi értékesítést remél a cégek egynegyede, szűkülő belpiacoktól valamivel több, mint egynegyedük tart.

Romlottak a kis- és középvállalatok inflációs várakozásai: míg júniusban 5 százalék alatti, júliusban 5,5 százalékos, augusztusban már 6,4 százalékos éves szintű átlagos pénzromlást prognosztizáltak 2003-ra. Ezzel párhuzamosan emelkedtek a cégek saját áremelési szándékai: júniusban a vállalkozások 2,9, júliusban 3,3 százalékos értékesítési áremelést terveztek, augusztusban viszont már 4,9 százalékos szándékot jeleztek.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK