Az amerikaiak átlagosan 40 százalékkal keresnek többet, mint az európaiak, de évente 300 órával többet is dolgoznak - áll az osztrák Wifo gazdaságkutató tanulmányában. A dokumentum szerint Európában a közkiadások jóval nagyobb részét költik jóléti kiadásokra.

Az egy főre számított amerikai átlagkereset évi 34 000 euró (9,01 millió forint), míg az európai 24 400 euró (6,47 millió forint)az osztrák gazdaságkutató felmérése szerint. Az adatok arról tanúskodnak, hogy az átlagkeresetek közötti különbség arányaiban nem változott az utóbbi 40 évben.

Az osztrák szakértők szerint a különbség egyebek között azzal magyarázható, hogy az Egyesült Államokban az összlakosságra vetített foglalkoztatási ráta 80, míg Európában csak 67 százalékos. Az amerikaiak ráadásul évente 1900, míg az európaiak 1600 órát dolgoznak. Mindezek eredményeként az Egyesült Államokban a bruttó hazai termék a következő években is átlag 4 százalékkal, míg Európában 2,3 százalékkal bővül majd.

A Wifo szerint a gyorsabb amerikai növekedés oka az is, hogy az Egyesült Államokban jóval előbbre járnak az oktatás és az új technológiák széles körű alkalmazása terén. Az intézet által vizsgált 16 növekedési kritérium közül Európa csak kettőben - a mobiltelefon-használók és a telekommunikációs költségek terén - előzi meg az Egyesült Államokat.

A kutatóintézet elemzéséből kiderül: néhány európai ország (például Svédország, Finnország, Dánia és Hollandia) lemaradása jóval kisebb a kontinens átlagánál.

Az összehasonlító elemzés szerint Európa viszont az amerikainál jelentősebb eredményekkel büszkélkedhet például a közkiadások terén. Az Európai Unió tagországaiban ugyanis a közkiadások átlag 24 százalékát, az Egyesült Államokban pedig csak 16 százalékát költik jóléti célokra. Ráadásul Európában csaknem mindenkinek van betegbiztosítása, míg az Egyesült Államokban a lakosság ötöde ezt nélkülözi. Európában jóval kisebb a bűnözés, mint az Egyesült Államokban, ahol már a lakosság 1 százaléka börtönben ül.