Új energiaadó bevezetését tervezik

Ha elfogadják az energiaadóról szóló kormány-előterjesztést, akkor jövőre egy új - a lakosságot közvetlenül nem érintő - adónem is terheli a földgázt és a villamos energiát - írta Napi Gazdaság.

A tervezet éves szinten mintegy 11 milliárd forintos bevétellel számol, ebből a földgáz 7,5 milliárd forintot, a villamos energia pedig 3,6 milliárd forintot adna. Az új adónem a lakosságot közvetlenül nem terheli, ugyanis a kormányzat számításai szerint a költségteher felerészben az állami és önkormányzati intézményeket, felerészben pedig az energiaigényes termelői szektort, például az építőanyag-ipart érinti majd. Az új energiaadó árnövelő hatása a földgáznál 4,6-6 százalék, a villamos energiánál 0,8-1,6 százalék körül alakulhat.

A tervezet szerint 2004. január 1-jével hatályba lépő törvény csak a földgázra, illetve a villamos energiára vonatkozna, ugyanis a szénre és a távhőszolgáltatáshoz használt energiatermékekre 2009. december végéig átmeneti mentességet kér az Európai Uniótól a magyar kormány. Az energiahordozóként használt ásványolajok adóztatása továbbra is a jövedékiadó-törvényen alapul. A tervezet az adó mértékét a villamos energiára megawattóránként 186 forintban, a földgázra gigajoule-onként 56 forintban állapítja meg. Az adózás önadózással, importnál pedig kivetéssel történhet.