Magasan a küszöb fölött a német hiány

Hans Eichel német pénzügyminiszter azzal számol, hogy idén a német államháztartási hiány a GDP 3,8 százalékát teszi ki, és ezzel Németország ismét túllépi az euróövezeti tűréshatárt, a legföljebb 3 százalékot.

Eichel július végén még csak 3,5 százalékos hiányt jósolt idénre, az Európai Bizottság pedig tavaszi előrejelzésében 3,4 százalékos hiánnyal számolt. A 3,8 százalék néhány nappal ezelőtt a spekuláció szintjén már felbukkant, de a pénteki pénzügyminisztériumi közlés szerint ez a szám szerepel az Európai Bizottságnak benyújtott német előrejelzésben is.

Tavaly az euróövezet legerősebb gazdaságával rendelkező Németországban 3,6 százalék volt a deficit. Hasonló cipőben jár Franciaország is. Becslések szerint a francia hiány 3,9 százalék lesz az idén, 0,2 százalékponttal több annál is, mint amennyit az Európai Bizottság feltételezett a tavaszi előrejelzésében.

A bizottság bízik Németországban

Az Európai Bizottság véleménye szerint Németország jövőre elérheti a 2 százalékos GDP-növekedési ütemet, és ennek alapján teljesítheti az államháztartási hiány GDP-arányos csökkentésére vonatkozó céljait - közölte pénteken Pedro Solbes, a gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős biztos szóvivője, reagálva a most jelzett 3,8 százalékos hiányra.

Az euróövezet két legerősebb gazdaságát, Németországot és Franciaországot egyaránt az a veszély fenyegeti, hogy jövőre már a harmadik egymást követő évben fogják megsérteni a paktumnak az államháztartási hiányra vonatkozó előírását. Míg azonban a franciák mindeddig nem kötelezték el magukat a 2004-es deficit 3 százalék alá csökkentésére, a német kormánynak hivatalosan meghirdetett célja, hogy jövőre legalább ezt az értéket tartsa.

KAPCSOLÓDÓ CIKK