A parlament lakásügyi albizottsága azt sürgeti, hogy rövidebb legyen a hitelbírálat, csökkenjen a lakásvásárláshoz szükséges saját erő és, hogy hozzanak létre egy pozitív adóslistát a hitelfizetők névsorával. Ez az albizottság szerdai ülésén hangzott el.

Pozitív adóslista létrehozását szorgalmazza a parlament infrastrukturális és lakásügyi albizottsága. Ezzel a javaslattal egyetérttettek a lakáshitelezésben érintett kereskedelmi bankok képviselői is, írta a Magyar Hírlap. A csökkentett mértékű lakásvásárláshoz szükséges saját erő azonban érezhetően ellenállásba ütközött a bankok részéről. Horváth Csaba, az albizottság elnöke elmondta: szeretnék elérni, hogy a hitelfelvevők minimálisan szükséges saját ereje ne legyen több húsz százaléknál, a hitelbírálat ideje pedig rövidüljön le.

A bankoknak nem tetszett a csökkentett saját erő

Forrás: HomeGarden

A pénzintézetek álláspontja szerint, ha nem fizet az ügyfél, akkor a bank csak egy hosszú és költséges végrehajtási eljárás eredményeképpen juthat hozzá a pénzéhez. Főleg vidéken, az árverezéssel megszerzett összeg a hiteltartozást sem éri el, így eleve elbukta a bank a kamatokat és a költségeit, mondták. Természetesen más technikával növelhető lenne a meghitelezett hányad, ilyen például a pozitív adóslista létrehozása, illetve a hitelbiztosítás megteremtése, mondták a hitelintézetek képviselői.

A pozitív adósnyilvántartás idáig az adatvédelmi biztos ellenállásába ütközött, de Horváth Csaba két héten belül szeretné meghívni az adatvédelmi biztost az albizottság újabb ülésére, hogy tisztázzák a problémákat. A lista ugyanis előnyös lenne a fizetőképes hitelfelvevőknek is, mivel a bankok előtt nyilvánvalóvá válna hitelképességük, mondta Horváth Csaba. A javaslat szerint, aki több hitelét pontosan törlesztette már, az alacsonyabb kamatra és kisebb önrésszel kaphatna újabb kölcsönt. Ehhez azonban a jelzálogbankokról szóló törvényt is módosítani kell.

A hitelszerződés közokirat kellene, hogy legyen

A hitel ügyintézésének ideje ma több folyamat is elhúzza, az albizottság álláspontja szerint. Ezek a következők: az értékbecslés, a földhivatali tulajdonlap beszerzése, majd a jelzálogjog bejegyzése, illetve a közjegyző ellenjegyzése a szerződésen. A tavaszi hitelcsúcs után az értékbecslés konszolidálódni látszik, Horváth Csaba szerint, a földhivatalok konszolidációja viszont még évekig eltarthat. Az albizottság szerint a hitelszerződés közokiratba foglalására van szükség, mert így per nélkül lefoglalható a lakás, ha nem fizet az adós.