Agrárszövetség alakul az USA és az EU ellen

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) mexikói, cancuni értekezletén ismét a mezőgazdasági termelőknek nyújtott tárgyalások körül alakultak ki a legnagyobb viták. Új jelenség, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió ellen új, 21 országból álló szövetség formálódik. A mexikói tárgyalásokra árnyékot vet egy tiltakozó dél-koreai farmer öngyilkossága.

Az öt napig tartó, a szervezet 146 tagországának minisztereinek részvételével zajló mexikói tárgyalások tétje az, hogy megszülethet-e a dokumentum a kereskedelmi reformokról, lezárulhat-e a tárgyalási forduló. A legnagyobb - és rendre a korábbi tárgyalási fordulók késedelmét okozó - viták a fejlett országok mezőgazdasági termelőinek nyújtott óriási támogatások körül alakultak ki.

A fejlődő országok és a globalizmust elítélő aktivisták azt vetik az Egyesült Államok és az Európai Unió szemére, hogy évente mintegy 300 milliárd dollárral segítik farmereiket, és ezzel torzítják az agrárkereskedelmet, és kiszorítják a szegényebb országok termelőit a világpiacról.

A cancuni értekezlet nyitónapján 5 ezren tüntettek és egy dél-koreai farmer kést szúrva magába öngyilkos lett, hogy ezzel fejezze ki a WTO és politikája elleni tiltakozását.

Az agrárfronton új jelenség, az Egyesült Államok és az Európai Unió ellen új, 21 országból álló szövetség formálódik. Erősödik a fejlettekre gyakorolt nyomás azzal, hogy olyan hagyományos mezőgazdasági exportőrök, mint Brazília, India és Kína szövetségre léptek. Ezzel erősödött a reformokat, az agrártámogatások leépítését és az importvámok leszállítását sürgető oldal - értékelte Mark Vaile ausztrál mezőgazdasági miniszter a változást.

Az Európai Unió, amely évente mintegy 100 milliárd dollárt költ agrárszubvencióra, csak korlátozott kiterjedésű reformokra hajlik és erről az Egyesült Államokkal egyeztetett ajánlatot tett. Az EU erre az "erős ajánlatra" vár választ és úgy értékeli, hogy az agrárkérdésben történő elmozdulás alapvető fontosságú abból a szempontból, hogy Cancunban a miniszterek a szabadkereskedelmi témákat kiterjeszthessék egyéb területekre, köztük a beruházásokra is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK