A vártnál nagyobb a fizetési mérleg hiánya

A folyó fizetési mérleg hiánya júliusban 408 millió euró, az év első hét hónapjában 2,722 milliárd euró volt - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank pénteken. Elemzők júliusra 360 millió euró hiányt vártak. A szezonális hatások kiszűrésével számított hiány 19 millió euróval kisebb az előző havinál.

Júniusban a fizetési mérleg hiánya 567 millió euró volt. Tavaly júliusban a deficit 254 millió euró, az első hét hónapban pedig 1,459 milliárd euró volt.

A szezonális hatások kiszűrésével számított hiány 19 millió euróval kisebb az előző havinál. Az egyenleg kismértékű javulása a jövedelem és transzfermérleg egyenlegének alakulásával magyarázható.

A nem adóssággeneráló finanszírozáshoz kapcsolódóan júliusban 413 millió euró forrásbeáramlás történt, így tavaly augusztus óta ez az első hónap, amikor a folyó fizetési mérleg hiányát nem a nettó külföldi adósság növekedése finanszírozta.

2003. júliusban az áruforgalom egyenlegének kiadási többlete 3063 millió euró export és 3519 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A hiány a szezonálisan kiigazított adatok alapján 29 millió euróval nőtt az előző hónaphoz képest, míg a tavaly júliusinál 111 millió euróval volt nagyobb.

Az év eddig eltelt részében a szezonális hatásoktól megtisztított havi adatok alapján az áruexport egy viszonylag szűk, 50 millió eurós sávon belül mozog, júliusban 19 millió euróval csökkent az előző hónaphoz képest. Az áruimport ingadozási sávja szélesebb, közel 200 millió euró. A megfigyelt hónapban a behozatal 90 millió euróval nőtt az előző hónaphoz viszonyítva, így az év eddig eltelt időszakát figyelembe véve, a kiugró május után július volt a második legerősebb hónap.

A szolgáltatások egyenlege is romlott az előző hónaphoz képest. Bár júliusban az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások hiánya csökkent, a kisebb bevételek és a nagyobb kiadások miatt az idegenforgalmi többlet is zsugorodott.

Júliusban a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 413 millió euró forrásbeáramlást mutatott. Közvetlen tőkebefektetés formájában a magyar befektetők külföldön 31 millió eurót, míg a külföldiek Magyarországon 428 millió eurót fektettek be. Július végén a jegybanki tartalékok értéke 10,8 milliárd euró volt.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK