Két szűk esztendő után az elmúlt 12 hónapban ismét nőtt az Egyesült Államok leggazdagabb embereinek vagyona. A Forbes magazin által rendszeresen publikált adatok szerint az egy évvel korábbiakhoz képest 10 százalékkal több pénzük lett. A leggazdagabb továbbra is a Microsoft alapító elnöke, Bill Gates.

Az Egyesült Államok 400 leggazdagabb emberének vagyona 955 milliárd dollár. Az egy évvel korábbiakhoz képest ez 10 százalékos emelkedést jelent. Köszönhető mindez annak, hogy a technológiai szektor túlélői az elmúlt évek után ismét kezdenek magukhoz térni.

A leggazdagabb amerikai is Bill Gates, akinek 3 milliárddal, 46 milliárd dollárra nőtt a vagyona. A második helyen a tőzsdeguru Warren Buffet található 36 milliárddal, míg a harmadik a Microsoft társalapítója Paul Allen 22 milliárd dolláros vagyonnal.

Az elmúlt 12 hónap nyertesei a technológiai szektorból kerültek ki, igaz korábban ők szenvedték el a legnagyobb veszteségeket is. Így az egyik legnagyobb vagyonnövekedést az Amazon.com alapítója és elsőszámú vezetője Jeff Bezos mutathatta fel, aki az egy évvel ezelőtti 3,1 milliárdról 5 milliárdra növelte tulajdonának értékét, köszönhetően az általa irányított vállalat mind jobb eredményeinek. Nem panaszkodhat a Yahoo társalapítója David Filo sem, aki megháromszorozta a részvényeinek értékét, így 1,6 milliárd dollárt tudhat magáénak. Ezzel a két internetes cégvezető a lista 32. és 162. helyét foglalhatja.

A Forbes adatai szerint Kaliforniában kétszer annyi mágnás található, mint New Yorkban, ami jól mutatja, hogy a gazdaság súlypontja fokozatosan a keleti térségre helyeződik át. A napfényes tagállam 95 milliárdosával szemben, szemben a világ pénzügyi központjának számító városban csupán 47 milliárdos tevékenykedik.

Ami a demográfiai megoszlást illeti jellemzően késő középkorban lévő embereket találunk a 400-as listán. A legfiatalabb gazdag 21 éves, míg a legidősebb 81 múlt. A Forbes által rangsoroltak átlagéletkora 47 év lett.

Az elmúlt év legnagyobb vesztese a csődbe ment távközlési cég a Global Crossing alapítója Gary Winnick. A Global Crossing a közelmúltban omlott össze mintegy 12,4 milliárdos hitelteher alatt.

(Menedzsmentfórum)