Senki sem akar New York-i tőzsdeelnök lenni

2003.09.20. 9:15

Öten is elutasították a tőzsdeelnöki posztot a New York Stock Exchange-en, ezért Richard Grasso lemondása után a világ vezető tőzsdéje egyelőre elnök nélkül maradt. Grasso szerdán nyújtotta be lemondását, miután viták középpontjába került egyesek szerint megkérdőjelezhető nagyságrendű jutaléka miatt.

A New York-i tőzsde számára nem csak az jelent kihívást, hogy minél előbb találjon új vezetőt a társaság élére, hanem az is, hogy amennyiben Grasso jogi úton bebizonyítja, hogy indok nélkül kényszerült lemondásra, kénytelenek lesznek neki további 57 millió dollárt folyósítani fájdalomdíjként.

Forrás: MTI
Grasso: titkárként kezdte, Harley-n távozott.

Ez a fájdalomdíj csak további tüske lesz azok szemében, akik miatt Richard Grasso benyújtotta lemondását: egyre erősödtek ugyanis azok a hangok, amelyek szerint a tőzsdeelnök saját magának folyósított mintegy 140 millió dollár jutalék eltúlzott mértékű volt. A tőzsdefelügyelet vizsgálatot rendelt el, Grasso pedig úgy döntött, hogy ilyen vádak kereszttüzében nem láthatja el tovább posztját. Közölte, hogy semmivel nem befolyásolta fizetésének és juttatásainak mértékét, azt egy bizottság állapította meg.

A kritikusok - köztük a Grasso előtti elnök, William Donaldson, aki jelenleg a tőzsdefelügyelet vezetője - azonban nem felejtették el megemlíteni, hogy Richard Grasso 2001-es éves fizetése közel annyi volt, mint magának a tőzsdének az azévi nyeresége. A fizetést és juttatásokat megítélő bizottság elnöke, Kenneth Langone pozíciója is megingott az ügy kapcsán. Langone köztudottan nagy támogatója Grassonak.

A helyzet iróniája, hogy Richard Grasso pár éve még a parkett ünnepelt alakja volt: ő volt az első olyan tőzsdeelnök, akit a tőzsdén belülről választottak meg, karrierjét titkárként kezdte. Sok elismerést kapott a tőzsdén jegyzett társaságok számának növeléséért, és a szeptember 11-ei eseményeket követően a kereskedés normalizálásáért - amiért egyébként 5 millió dollár jutalmat kapott.

Grasso lemondása után a dolgok "normális" esetben technikai jellegű fordulatot vennének, Grasso ügyét kivizsgálnák, miközben új elnököt neveznek ki. A poszt azonban koránt sem olyan kapós, mint az vélni lehetne, eddig ugyanis már öten utasították vissza: például a Szilicium Völgy sztárügyvédje, Larry Sonsini, vagy a volt pénzügyminiszter, Robert Rubin is.

A Grasso-ügy kapcsán az amerikai tőzsdefelügyelet és a New York-i tőzsde vezetése úgy döntött, hogy érdemes átgondolni a tőzsde szerkezeti felépítését. A változások mértékéről megoszlanak a vélemények, bizonyos tisztviselők azonban nyomás alá kerültek, ezért a BBC News szerint valószínű, hogy további lemondásokra kell számítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK