Az utóbbi négy évben nem csaltak az Eurostatnál

Az Európai Unió statisztikai hivatalánál, az Eurostatnál történt sikkasztásokról készült jelentések miatt egyre többen követelik azt, hogy fejek hulljanak az Európai Bizottságban. A jelentéseket szerdán nyújtották be a bizottságnak, és csütörtökön tárgyalja őket az Európai Parlament. Egyes információk szerint 1999 óta nem történt visszaélés a hivatalnál.

Forrás: ORIGO
Romano Prodi: készül a viharra

Az egyik jelentést a luxemburgi székhelyű hivatalról a bizottság gazdasági nyomozószerve, az Olaf készítette, egy másikat a bizottság által kinevezett könyvelők. A jelentések azokat a visszaéléseket tárák fel, amelyeket az Eurostat vezetői feltételezhetően elkövettek az adófizetők rovására, írta a Wall Street Journal Europe. A jelentések pontos tartalmát még nem ismertették, az Európai Parlament több képviselője azonban követelte, hogy a bizottság fő tisztségviselői mondjanak le.

Chris Heaton-Harris egyenesen Romano Prodi lemondását sürgette. Heaton-Harris, az Európai Parlament pénzügyi bizottságának tagja az Associated Pressnek nyilatkozva elmondta, hogy amennyiben nem kapnak gyors és kimerítő választ Romano Proditól, az bizonyíték lesz arra, hogy Prodi hivatala megbízhatatlanul működik. A törvényhozó testület több tagja eközben az Eurostat működéséért felelős Pedro Solbes lemondását követelte. A legelterjedtebb kifogás az, hogy a bizottság nem reagált elég gyorsan az Eurostatnál felmerült gyanús jelekre.

A BBC News információi szerint azonban a jelentések nem fedtek fel hűtlen kezelésre, sikkasztásra, vagy más visszaélésre utaló jeleket 1999 óta. Amennyiben ez beigazolódik, úgy Romano Prodi helyzete is sokkal jobb lesz, hiszen ő 2000 óta tölti be elnöki posztját. A BBC brüsszeli tudósítója, Chris Morris szerint azonban a jelentések egyértelműen bizonyítják az Eurostatnál történt komoly visszaéléseket. A jelentésekben a tudósító szerint kétszeres könyvelésről és fiktív szerződésekről esik szó, amelyek által 1-1,5 milliárd eurót a szokásos átvilágítás nélkül lehetett mozgatni.

Csütörtökön elsősorban Romano Prodi elnök és Pedro Solbes tekint komoly keresztkérdéses elé az Európai Parlament ülésén, amelyen nyilvánosságra kerülnek a jelentések.

KAPCSOLÓDÓ CIKK