A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke szeptemberben 54,9 százalék volt, ami 1,7 százalékpontos növekedés az augusztusihoz képest - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a honlapján. Tavaly szeptemberben az index 55,3 százalék volt.

Száz cég véleménye
Az MLBKT jelentése 100 feldolgozóipari cég beszerzésért felelős vezetői körében havonta végzett kérdőíves felmérésen alapul. A válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik, az index 100 százalékos értéke így azt mutatná, hogy minden cég növekedésről számolt be.

A BMI egy összetett mutatószám, öt egyedi index - új rendelések, termelési mennyiség, foglalkoztatás, szállítási átfutási idő és vásárolt készletek - súlyozott átlaga. A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipar fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A  szeptemberi felmérés részindexeinek többsége nagyobb mértékben nőtt, mint egy hónappal korábban: a termelési index (60,0) nagyobb növekedést jelez, mint egy hónappal korábban. A kibocsátás növekedését jelző vállalatok aránya megduplázódott augusztushoz képest. Az index értéke 2,8 százalékponttal nagyobb, mint egy éve szeptemberben, és az év eltelt kilenc hónapjának átlagos termelésnövekedése (53,4) is nagyobb, mint 2002 azonos időszakában volt (54,3).

Az augusztusit meghaladó növekedést mutat az új rendelések indexe (58,5) is, ami közel megegyezik az előző év azonos időszakában mért értékkel (58,8). Az augusztusinál 1,4 százalékponttal nagyobb ütemben nőttek a beszerzési árak (57,4). A szeptemberi árnövekedés nagyobb, mint egy évvel korábban (54,7), bár kisebb, mint az előző három év azonos időszakaiban mért értékek átlaga (57,9).

A beszerzési mennyiség (60,0) növekedésével összhangban továbbra is növekedést mutat a vásárolt készletek indexe (56,1). A késztermék-készletek (53,7) mennyisége az augusztusi csökkenés után szeptemberben növekedést jelez. Az elmúlt hónap kisebb ütemű csökkenését most nagyobb csökkenés követte az alkalmazotti létszám terén. A foglalkoztatási index értéke 2,4 százalékponttal csökkent előző havi értékéhez képest, így az elmúlt két év szeptemberére jellemző létszámnövekedés után ellenkező irányú tendencia jellemző az idei évben.