Nem támogatja az egyszerűbb adóbevallást az ellenzék

A pénzügyminiszter az adózás rendjéről szóló törvény módosítása után betekintést kapna minden adózó minden adatába, ezért a Fidesz nem támogatja a kabinet előterjesztését. Az MDF szerint felesleges a törvény módosítása, míg kormánypárti politikusok az adóbevallás egyszerűsödését várják a módosított törvénytől - derült ki az adózás rendjéről szóló törvény parlamenti általános vitájában, kedden.

A kormányzó pártok támogatják, míg az ellenzékiek elutasítják az adózás rendjéről szóló törvényjavaslatot, amelynek általános vitáját kedden kezdte meg az Országgyűlés.

Veres János, a Pénzügyminisztérium államtitkára expozéjában a legfontosabb változásnak azt nevezte, hogy a javaslat szerint 2005-től a személyi jövedelemadó mértékét az adóhatóság állapítaná meg, vagyis a jelenleg önadózó magánszemélyek nagy része - 1,7-1,9 millió állampolgár - mentesülne az adóbevallási kötelezettség alól.

Ivanics István fideszes képviselő a vitában közölte: kizárt, hogy pártja támogassa a kabinet javaslatát. Ivanics szerint a pénzügyminiszter a módosítás után betekintést nyerhetne "minden adózó minden adatába", és a jogszabály az adózókat "regulázná", hiszen megtartaná a hatályos törvény minden szigorát, ugyanakkor az adófizetők ellenőrzési jogai az eljárások felett korlátozódnának.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője úgy vélte, hogy nem indokolt a törvény módosítása, mert a kabinet által előterjesztett javaslatokban nincsenek olyan reformértékű lépések, amelyek az adóigazgatás korszerűsítése irányába mutatnak. Az ellenzéki politikus szerint a személyi jövedelemadó bevallásának megváltoztatása koncepcionális hiba: az adózók számára első ránézésre "rendkívül vonzó" az adó adóhatóság általi megállapítása, hiszen adminisztratív feladatoktól mentesülnek, de olyan lehetőségekről mondanak le, amelyek az érdeküket szolgálják.