Végleg bezár a körmendi cipőgyár

Ötven év után befejezi a termelést az MSC Hungary Kft. cipőgyára Körmenden. A városban ezért 370 munkahely szűnik meg, és 263 ember marad munka nélkül.

Doktorné Németh Margit, az MSC Hungary Kft. gazdasági igazgatója elmondta: a körmendi üzemben kedden, vagy - a megrendelések teljesítésétől függően - legkésőbb szerdán áll le a termelés, a hét végéig leszerelik és a szombathelyi központi gyárba szállítják a gépeket.

A gazdasági igazgató közölte: a cég kifizeti a munka nélkül maradó dolgozóknak a törvényesen járó végkielégítéseket, 107 ember pedig az MSC Hungary Kft. szombathelyi központi üzemében dolgozik tovább.

Az MSC Hungary Kft. - amely a MAC termékekről volt ismert - 1992-ben még 2700 embert foglalkoztatott Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében. A 887 millió forintos törzstőkével rendelkező cégben a svájci MSC vállalatcsoport 1992-ben szerzett 95 százalékos részesedést. A vállalat árbevétele 2000-ben 10,8 milliárd forint, 2001-ben 12,6 milliárd forint, 2002-ben 10,6 milliárd forint volt. Az ágazatot sújtó recesszió, a megrendelések csökkenése miatt a cipőipari vállalkozás az utóbbi években más telephelyei bezárására is kényszerült: 2002-ben lenti, pecöli és ikervári üzemében szűntette meg a termelést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK