Egy év alatt megduplázódott a mérleghiány

A folyó fizetési mérleg hiánya augusztusban 402 millió euró, az év első nyolc hónapjában 3,189 milliárd euró volt - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank pénteken. 2002 első nyolc hónapjában a hiány 1,439 milliárd eurót tett ki.

A folyó fizetési mérleg hiánya júliusban 408 millió euró, az év első hét hónapjában 2,722 milliárd euró volt. Tavaly augusztusban 21 millió euró szufficittel zárt a folyó fizetési mérleg, 2002 első nyolc hónapjában a hiány 1,439 milliárd eurót tett ki.

A reálgazdasági tranzakciók mérlegének mind az áru-, mind pedig a szolgáltatásforgalmi részeleme kedvezőtlenebb képet mutat az előző hónapnál. A nem adóssággeneráló finanszírozáshoz kapcsolódóan 173 millió euró forrásbeáramlás történt, így augusztusban ismét a nettó külföldi adósság növekedése finanszírozta a folyó fizetési mérleg hiányát.

2003. augusztusban az áruforgalom egyenlegének kiadási többlete 2709 millió euró export és 3056 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A hiány a szezonálisan kiigazított adatok alapján 30 millió euróval nőtt az előző hónaphoz képest, míg a tavaly augusztusinál 217 millió euróval lett nagyobb. Az év nyolcadik hónapjában mind az export, mind az import értéke nőtt júliushoz viszonyítva, az egyenleg romlása a behozatal nagyobb mértékű növekedése miatt következett be.

Augusztusban a szezonálisan kiigazított adatok alapján nőtt szolgáltatások deficitje az előző hónaphoz képest. A szolgáltatások mindkét részmérlegének romlott az egyenlege, az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások hiánya nőtt, illetve kisebb bevételek és kiadások mellett az idegenforgalmi többlet is zsugorodott.

2003. augusztus végén a jegybanki tartalékok értéke 10,7 milliárd euró volt.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK