Eltérő eredményre jutott a kormányzati és a munkavállalói oldal az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén az átlagosan 6 százalékos bruttó béremeléssel és 5,5-6 százalékos inflációval jövőre elérhető reálbérnövelést illetően.

A Pénzügyminisztérium szerint az 5,5 százalékos inflációval számolva, az adójogszabályok révén átlagosan 0,9 százalékos reálbér-pozíciójavulás biztosítható a javasolt 6 százalékos bruttó béremeléssel.

A szakszervezeti számítások szerint viszont ezek a feltételek legfeljebb a reálbérek szinten tartását, de inkább 0,5 százalékos csökkenését jelenthetik. Ez viszont elfogadhatatlan a szakszervezeteknek. A munkavállalói oldal több javaslatot fogalmazott meg az adójogszabályok módosítására, hogy javítsák a dolgozók nettó, így a reáljövedelmét.

A javaslatok közül többnél a kormányzati oldal lehetségesnek tartotta a megegyezést. Így például az adómentes étkezési hozzájárulás emelésénél, a természetbeni juttatások adókedvezményénél tartanak további szakmai egyeztetést.