Kevesebb külföldi, több belföldi turista

A turisták száma 6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7 százalékkal csökkent idén az első nyolc hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A szállásdíjakból származó bevétel 1 százalékkal csökkent egy év alatt.

Az első nyolc hónapban 2 millió vendég 7,1 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák átlagosan 44 százalékos szobafoglaltsággal működtek. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7 százalékkal csökkent, ugyanakkor a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2 százalékkal növekedett augusztusig.

A külföldi vendégek száma minden szállástípusban csökkent. A szállodák 5, a panziók 14 százalékkal regisztráltak kevesebb vendéget, mint 2002 azonos időszakában, de a visszaesés a turistaszállókban és az ifjúsági szállókban volt a legnagyobb mértékű.

Augusztusig 2,3 millió belföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, akik 6,1 millió éjszakát töltöttek ott el. A belföldi vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma 2 százalékkal nőtt egy év alatt. A belföldivendég-forgalom (a vendégéjszakákat tekintve) a panziókban és az ifjúsági szállókban visszaesett, míg a többi szállástípusban emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek az első nyolc hónapban 108,4 milliárd forint bevételre tettek szert, aminek több a mint fele a szállásdíjakból származott. A szálláshelyek által üzemeltetett mintegy 1700 vendéglátó-ipari egység érte el az összes bevétel egynegyedét.

Az első nyolc hónapban a vendéglátás területén 9, a szálláshely-szolgáltatás területén 7 százalékos áremelkedést mért a statisztikai hivatal.

Augusztusig a külföldi állampolgárok 21,4 millió alkalommal lépték át az ország határait, ami 1 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A magyar állampolgárok határátlépéseinek száma megközelítette a 9,8 millió alkalmat, amely 16 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK