Nagy a búza- és kukoricahiány

Sem búzából, sem kukoricából nincs már meg a hazai igényekhez szükséges mennyiség az országban, derül ki a Gabonaszövetség legfrissebb mérlegéből. A szervezet jelenleg legalább 350-360 ezer tonnás importtal számol, de e mennyiség elérheti a 700 ezer tonnát is a jövő júliusig tartó gabonaszezon végéig.

A szövetség a mérleget és a helyzetértékelést átadta az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak (FVM), de nem tett intézkedési javaslatokat - mondta a Világgazdaságnak Makay György főtitkár. Hozzátette: a tárcának most már tájékoztatást kellene adnia arról, tervez-e szabályozási lépéseket, mert a mai bizonytalanság a piaci szereplőknek károkat okoz. Az FVM hónapok óta halogatja a beavatkozást, elsősorban az ágazati érdekellentétek miatt. Eddig főként a regisztráció, az exportengedélyezés vagy a kiegyenlítő befizetések (lefölözés) bevezetése jött szóba, mivel a teljes kiviteli tilalom - hasonlóan a 2000-es kukoricastophoz - nemzetközi bonyodalmakhoz vezetne. Ma már többen megfontolandónak ítélik az importvámok mérséklését is, bár mindegyik szabályozási döntés sértené a gabonatermelői érdekeket.

Jelentős drágulás várható

Forrás: Magyar Konyha

Szakértők szerint intézkedések nélkül újabb terménydrágulás várható, amíg az árak el nem érik azt a szintet, amely mellett az import kifizetődővé válik. Lakatos Zoltántól, a Gabonaszövetség elnöke úgy nyilatkozott: ez búzánál vámmentes behozatal esetén is 44-45 ezer, kukoricánál általában 38 ezer forint körüli tonnánkénti árakat jelentene, szemben a mostani 36-38 ezer, illetve 32-34 ezer forinttal. A napokban felröppentett hírek szerint ugyanakkor - egyelőre tisztázatlan mennyiségben - olcsóbb ukrán kukorica importjára is esély nyílhat. Ez némileg visszafoghatja az árnövekedést, de előreláthatólag a behozott áru is a maihoz hasonló, 33-34 ezer forintos áron jelenik majd meg a magyar piacon, vélte Lakatos.

Versenyképességi lemaradásokhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-10&d=2003-10-10&r=&c=1 Élénkül a külföldiek befektetési kedvehttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-10&d=2003-10-10&r=&c=2 Csak részben fizet a Baumaghttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-10&d=2003-10-10&r=&c=50 Harmadik generáció a Pannon GSM-nélhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-10&d=2003-10-10&r=&c=11

A kenyér- és a tápárak további emelkedése a lakosságot, illetve a takarmány-felhasználókat egyaránt hátrányosan érintené, bár a szövetség elemzése szerint a drágulás az állattartókat a korábbi várakozásoknál kevésbé viseli majd meg. Ebből kiindulva a szervezet most 200 ezer tonnával növelte a valószínűsíthető éves takarmányigényt. A rendkívüli aszály mellett többek között ez is közrejátszik abban, hogy a ma már csupán 4,5 millió tonnára várt kukoricatermés kevés lesz. Búzánál pedig az összesen 400 ezer tonnás eddigi export fordította kedvezőtlen irányba a 2,95 millió tonnás termés miatt egyébként is "vékony" mérleget.

(vg.hu)

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK