Bokros bevezetné az egyházi adót

Az állam és az egyház elválasztásának fontosságát és a vallásszabadság biztosítását emeli ki az a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) készített dokumentum, amely az állam és az egyházak kapcsolatának irányelveit foglalja össze. Jelenleg az egyik legfontosabb kérdés az egyházak finanszírozásának megreformálása. Bokros Lajos egy konferencián az egyházi adó bevezetésének lehetőségéről beszélt - írja a Magyar Hírlap.

A MEH-dokumentum egyik legfontosabb eleme az egyházfinanszírozás kérdése. Ebben a témában a Medgyessy-kormány szakított elődje politikájával, amikor hatályon kívül helyezte az Orbán-kormány azon döntését, amelynek értelmében a népszámlálás adatai alapján osztották volna el az egyházaknak járó több milliárd forintos támogatást.

A közeljövőben várhatóan folytatódik az a jelenlegi gyakorlat, hogy továbbra is az egyszázalékos adófelajánlások arányában osztják el a pénzt az egyházak között. Az új koncepció szerint egy olyan megoldásra van szükség, amely jogszabályi automatizmust alapján működik, azaz a mindenkori kormányoknak nem lesz lehetősége, hogy anyagilag próbálják befolyásolni az egyházakat.

A kormány ennek ellenére fontosnak tartja az egyházak közszolgálati tevékenységének normatív támogatását, a műemlékek és közgyűjtemények megőrzését és fenntartását és az ingatlanrendezés finanszírozását. A törvény előírja, hogy az államosított egyházi ingatlanokat 2011-ig kell visszaszolgáltatni az egyházaknak, de a kabinet szándékai szerint ezt 2006-ig befejeznék.

Az egyházfinanszírozásról tartottak konferenciát a hétvégén a Wesley János Lelkészképző Főiskolán, ahol Bokros Lajos volt pénzügyminiszter előadásában azt mondta: versenyezzenek egymással az egyházak a hívekért, mert különben nem lehet eldönteni, milyen arányban kapjanak támogatást. Szerinte megkérdőjelezhető azoknak a kis egyházaknak a léte, amelyek nem képesek elegendő hívet toborozni. A volt pénzügyminiszter szerint az egyik lehetséges megoldás az egyházi adó bevezetése lehetne.

Gulyás Kálmán egyházügyi államtitkár ugyanakkor elmondta, hogy a legideálisabb az lenne, ha a hívek támogatnák az egyházakat, de a jelenlegi helyzetben elképzelhetetlen, hogy az állam kivonuljon az egyházak finanszírozásából - írja a Magyar Hírlap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK