Erősítette a forintot a kedvező inflációs adat

A forint kedden 8,98 százalékon nyitott a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, a kereskedés első fél órájában azonban a vártnál kedvezőbb szeptemberi inflációs adat hatására 21 bázisponttal 9,19 százalékig erősödött.

Az eurót kedden nyitáskor 257 forint körül jegyezték, fél tíz tájban 256,30/50 forintig gyengült a közös valuta, amelynek hétfői záró jegyzése 256,50/70 forint volt.

A kereskedők szerint kedden nyugodtnak ígérkezik a piac a hétfői váratlan forintzuhanás után. Az előző napi esést az amerikai piacok hétfői zárva tartása miatt kialakult szűk likviditást kihasználó spekulációs ügyletekkel magyarázták a kereskedők. Az euró kurzusát kedden 254,50-257,50 forint körül várják.

Erősödött a dollár a nemzetközi piacokon az euróval szemben, s ennek hatására Budapesten reggel 220,65/85 forintra nőtt az amerikai valuta árfolyama az előző napi 219,10/30 forintról.

Az overnight piacon 10 bázisponttal 9,40/60 százalékra emelkedett a kamatszint reggel, a hosszabb lejáratokon egyelőre megmaradt a hétfői 20 bázispontos emelkedés.

Találgatják a hétfői gyengülés okát

Remélhetően átmeneti volt a forint árfolyamának mintegy 1 százalékos hétfői gyengülése, ami valószínűleg a folyó fizetési mérleg kedvezőtlen alakulására adott késői reakciónak tudható be - mondta Járai Zsigmond jegybankelnök kedden egy konferencián.

Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke elmondta, hogy piaci pletykák szerint a forint árfolyamának gyengülését a KSH-ból kiszivárgott magas inflációs adat okozhatta. A hivatal elnöke cáfolta, hogy ilyen adat a KSH-ból származott volna, már csak azért is, mert a kedden nyilvánosságra hozott szeptemberi infláció a várakozásoknál kedvezőbb, 4,7 százalékos.