Fellendülés előtt a német gazdaság

Véget érhet a német recesszió a harmadik negyedévben. Ernst Welteke úgy véli, hogy az elmúlt három hónapban 0,2 százalékkal bővült az ország gazdasága negyedéves összevetésben, és a német jegybankelnök szerint az euró erősödése sem veszélyezteti a fellendülést.

Bár az euró 6,7 százalékkal erősödött a dollárhoz képest szeptember eleje óta, a kivitel nem esik vissza, és a német gazdaság 0,2 százalékkal bővült a harmadik negyedévben - nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek Ernst Welteke. Az első, becsült növekedési adatot november közepén hozza nyilvánosságra a német statisztikai hivatal.

Az első negyedévben 0,1, a másodikban 0,2 százalékkal csökkent a német GDP negyedéves összevetésben, vagyis a legnagyobb európai gazdaság recesszióba süllyedt - emlékeztet a hírügynökség. Az utóbbi makrogazdasdági adatok azonban növekedést sejtetnek: két és fél éves csúcspontra emelkedett a gazdaság szereplőinek üzleti bizalma, nőtt a szolgáltató szektor teljesítménye, csakúgy, mint a kivitel és az üzemek rendelésállománya.

KAPCSOLÓDÓ CIKK