A környezetterhelési díj január 1-jére tervezett bevezetésével várhatóan 35-40 százalékkal emelkednek a csatornadíjak Budapesten, az MDF számításai szerint. A Fővárosi Csatornázási Művek Rt. az [origo] érdeklődésére az áremelkedés mértékét sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta.

A környezetterhelési díj január 1-jére tervezett bevezetésével várhatóan 35-40 százalékkal emelkednek a csatornadíjak Budapesten, a fővárosi MDF képviselőcsoportja számításai szerint, közölte hétfőn Hock Zoltán önkormányzati képviselő.

Hock elmondása szerint a jelenlegi 137,2 forintos köbméterenkénti csatornadíj 50-52 forinttal drágulhat, ha a kormány előterjesztésére a parlament elfogadja az ökoadó-tervezetet, azért, mert képviselő elmondása szerint a fogyasztókra hárulhat az adó bevezetéséből adódó mintegy 6,2 milliárd forintos többletköltség.

A Fővárosi Csatornázási Művek Rt. (FCSM) az MDF számítása szerinti áremelkedés mértékét sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az [origo] érdeklődésére. A csatornázási művek munkatársai jelenleg dolgoznak azon a javaslaton, ami a díjemelés mértékére vonatkozik. A javasat várhatóan október végére készül el, amelynek alapján a Fővárosi Önkormányzat határozza majd meg a jövő évi csatornázási díjat - mondta az [origo]-nak Bátori Marianna, az FCSM kommunikációs vezetője.

Az FCSM azzal kapcsolatban, hogy a parlament által elfogadásra váró ökoadó-tervezet milyen mértékű terhet hárít a csatornázási művekre, a számítások befejeztéig nem kívánt jóslatokba bocsátkozni.