Nem találtak zsebszerződéseket

Október végétől megkezdi az Orbán-kormány idején felajánlott, mintegy 40 ezer hektárnyi termőföld megvásárlását a nemzeti földalap (nfa). Az előző kabinet eredetileg a külföldi zsebszerződések felderítése érdekében indította be az állami vételi akciót, de ilyen ügyletekre végül nem derült fény - írja a Világgazdaság.

Mintegy 40 ezer hektárnyi termőföld megvásárlását kezdi meg október végétől a nemzeti földalap - közölte a Világgazdasággal Mikó Zoltán, a szervezet elnökhelyettese. Az idén mintegy 5 milliárd forint értékű föld megvételére, illetve adásvételének előkészítésére kerülhet sor. A területek zömét még az Orbán-kormány idején ajánlották fel a tulajdonosok, de a vétel csak most indulhat be. Ennyi időt vett ugyanis igénybe a felkínálások regisztrálása, feldolgozása és ellenőrzése.

Lovi: országos fogadóhálózat leszhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-14&d=2003-10-14&r=&c=48 Jövőjükért küzdő autókereskedőkhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-14&d=2003-10-14&r=&c=51 Félmillió euróval távozott Rejtő a K&H-tólhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-14&d=2003-10-14&r=&c=38 Mobilboom Nyugat-Európábahttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-14&d=2003-10-14&r=&c=8

Az előző kabinet az állami földfelvásárlást eredetileg a külföldi zsebszerződések felderítése érdekében hirdette meg. A tulajdonosoknak büntetlenséget ígérve vállalta, hogy megveszi tőlük az illegálisan eladott területeket, ha megállapodásaikat felfedik. Mikó ugyanakkor arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy az akció során zsebszerződéses ügyletre nem derült fény. A tulajdonosok a földeket alapvetően azért ajánlották fel, mert azokat valamilyen okból nem tudták vagy nem akarták művelni, hasznosítani.

Az nfa mára az összes érintettet értesítette arról, hogy földfelkínálását nyilvántartásba vette - mondta az elnökhelyettes. Hozzátette: az ügyek feldolgozása azért nyúlt ilyen hosszúra, mert a munkálatok során az nfa-nak csaknem valamennyi ma meglévő földügyi anomáliával szembesülnie kellett. Így például sok esetben nem egyezett a valósággal a feltüntetett helyrajzi szám, a művelési ág vagy a tényleges kultúrállapot. Emellett több esetben módosítani kell az érvényes haszonbérleti szerződéseket is, mivel azokban - az állam által vállalhatatlan módon - a bérleti díjat nem pénzben, hanem „természetben” (például terményekben, pálinkában) kérték a tulajdonosok. Az nfa a vétel gyorsítása érdekében a feldolgozást megpróbálta számítógépesíteni, de ezzel fel kellett hagynia. A felkínálások sokfélesége és bonyolultsága miatt minden ügyet egyedileg kellett kezelni - mondta Mikó Zoltán.

(vg.hu)