Tíz százalékkal csökkenhet a cigarettafogyasztás

A költségvetési törvénytervezet szerint a Pénzügyminisztérium jövőre 10 százalékos cigarettafogyasztás-csökkenéssel számol a jövedéki adó emelése és az ennek nyomán bekövetkező árdrágulás miatt - írja keddi számában a Napi Gazdaság.

A pénzügyi tárca a jövő év elejétől 35 százalékkal tervezi emelni a cigaretta jövedéki adóját, de így is 10 százalékos forgalomcsökkenéssel számolva a jelenlegi 140-150 milliárd forintos adóbevétel 30-35 milliárd forinttal bővülhet.

A Pénzügyminisztérium korábban úgy nyilatkozott, hogy csupán 15 milliárd forintos többletbevételre számít a jövedéki adó emeléséből, ez azonban 20 százalékos forgalomcsökkenést jelentene.

A ’90-es évek óta hazánkban folyamatosan csökken a cigarettafogyasztás, az utóbbi években az áremelkedéseknek köszönhetően 3-5 százalékkal, tavaly ugyanakkor csak 2 százalékos volt a visszaesés. Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetég főtitkára a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a szövetség a legális piac 20 százalékos visszaesésével számol, az idei csökkenést pedig a tavalyi áthúzódó és az áprilisi jövedékiadó-emelések miatt 5 százalékosra becsüli - írja a Napi Gazdaság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK