Nem csökken a lakáshitelek száma

A lakástámogatások nyári módosítása után átmenetileg csökkent a kereslet a kedvezményes lakáshitelek iránt, azonban szeptemberben újabb rekordokat döntött a hitelfelvételi kedv - írja a Népszabadság.

A lakáshitelek módosításáról szóló kormányrendelet hatálybalépése, június 16-a előtt óriási lendületet vett a kedvezményes kölcsönök iránti kereslet. Sokan tartottak ugyanis attól, hogy a változások megnehezítik az igénylést vagy megdrágítják a hiteleket. Aki tehette, igyekezett még az új szabályok érvénybelépése előtt hozzájutni lakásépítési vagy -vásárlási kölcsönéhez.

Az előre hozott igénylések miatt a szakemberek biztosra vették, hogy június 16-a után jelentősen csökken majd a kereslet az ingatlankölcsönök iránt. A jóslat beigazolódott ugyan, de csak átmenetileg. Szeptemberben ugyanis újabb rekordokat döntött a hitelfelvételi kedv.

A lakáshitelezési piacon több mint ötvenszázalékos részesedéssel bíró OTP-nél májusban 44 milliárd forint értékben hagytak jóvá lakáshiteleket, ami a kormánydöntés előtti időszak legnagyobb havi állománybővülése volt. A jóváhagyott hitelek értéke augusztusban 36 milliárd forintra csökkent, szeptemberben viszont már elérte az 53 milliárd forintot. Ezzel az OTP szeptember végéig 360 milliárdnyi ingatlanhitelt folyósított, csaknem 25 százalékkal többet, mint tavaly egész évben.

A HVB Banknál is csak a nyári hónapokban tapasztaltak visszaesést, legalábbis a tavasszal látott hitelkereslethez képest. Hasonló változásokról számoltak be az Ersténél, a Postabanknál és a Földhitel- és Jelzálogbank Rt.-nél is - írja a Népszabadság.