Nem lesz gyógyszeráremelés

Súlyos intézkedésekre készül a kormány annak érdekében, hogy ne váljon finanszírozhatatlanná jövőre a gyógyszerkassza. A gyártók képviselőivel múlt hét péntekén ismertetett terv szerint idén decemberhez képest jövőre egyáltalán nem emelkedik a termelői ártámogatás - írja keddi számában a Napi Gazdaság.

A lap információi szerint a tárgyalásokat lefolytató Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) 61 milliárd forint megtakarítást kell elérnie annak érdekében, hogy tartható legyen a jövő évi 239,5 milliárd forintos gyógyszerkeret. Különben meghaladná a 300 milliárd forintot a kiadás, amely tartalmazza a januártól növekvő áfa-terheket is.

Korábban arról volt szó, hogy az idén nyár közepén elhalasztott áremelést 2004. februárban pótolják. Jelenleg úgy tűnik, csak a 600 forintnál olcsóbb termékek esetében élne jövőre is az idei évre kialkudott többlettámogatási mérték.

Az OEP tervezete szerint a legalacsonyabb ártól lényegesen el nem térő gyógyszerek támogatási szintje megmaradna, a többi kategóriát ugyanakkor eggyel alacsonyabb támogatási körbe csoportosítanák át. A gyógyszerek helyettesíthetőségi listájával - amelyet minden háziorvosnak megküldenek - biztosítottá válik a betegek ellátása, ugyanakkor lesznek kategóriák, ahol drágulnak majd az árak.

Bartucz Attila, az OEP szóvivője szerint a térítésmentes gyógyszerek fogyasztóinak az 5 százalékos áfa januári belépése sem jelent többletterhet; ők a teljes gyógyszerpaletta mintegy felét használják. Bartucz szerint a tervezett intézkedések mindegyike megtalálható valamelyik EU-tagország gyógyszertámogatási rendszerében - írja a Napi Gazdaság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK