Putyin ismét megkezdte az üzleti és a politikai élet határainak átrendezését - vélik egybehangzóan moszkvai lapok, befolyásos üzletemberek és tőzsdei elemzők Mihail Hodorkovszkij letartóztatása után. Szakértők szerint a leggazdagabb orosz lemondani kényszerül a Jukosz irányításáról, és az akció az egész gazdasági elit megfélemlítését célozza.

Forrás: EPA
Hodorkvszkij itt még szabadlábon

Hodorkovszkij visszautasíthatatlan ajánlatot kap a börtönben: vagy elfogadja az új játékszabályokat és visszavonul a Jukosz vezetésétől, vagy börtönben marad - fogalmazta meg konkrétan Szergej Markov Kreml közeli politológus sok befektető és elemző sejtését Hodorkovszkij letartóztatása után.

Az összes kommentár és elemzés az orosz sajtóban emlékeztet: 2000-es elnökké választása után Vlagyimir Putyin háttér-megállapodást kötött a legbefolyásosabb orosz üzleti körökkel, amely szerint nem firtatja vagyonuk eredetét, amennyiben nem szólnak bele a politikába. Az alkut eddig Borisz Berezovszkij és a Vlagyimir Guszinszkij szegte meg, ők külföldön kerestek menedéket, most pedig Hodorkovszkijt büntette ugyanezért az elnök. A Jukosz-vezér ugyanis nyíltan ellenzéki liberális pártokat támogatott, és egyesek szerint elnöki ambíciókat is dédelgetett.

Mégsem biztos, hogy Putyin csupán a régi megállapodást akarja betartatni: a Hodorkovszkij elleni vádak (csalás, adócsalás, okirat-hamisítás) az üzleti elit majdnem mindegyik tagja ellen megállnák a helyüket, vagyis alkalmasak megfélemlítésükre - mondta egy neve elhallgatását kérő szakértő a The Moscow Timesnak. A lap emlékeztet arra is, hogy Hodorkovszkij mintegy 200 millió dollárért vette át az irányítást a Jukosz felett 1995-ben, és a cég most 14,2 milliárd dollárt ér.

Ebben a szellemben nyilatkozott az egyik moszkvai tévének Anatolij Csubajsz, az orosz villamosenergia-hálózatot működtető társaság formális és az orosz üzleti körök informális vezetője. Csubajsz - aki korábban Jelcin elnök egyik bizalmasa volt - úgy vélte, hogy a konfliktus kapcsán szembekerülhet az elnökkel az üzleti elit egésze, ezért Putyinnak mihamarabb nyíltan állást kell foglalnia az ügyben. Putyin ugyan hétfőn megtörte hallgatását, de csak annyit közölt: nem kíván senkivel tanácskozni Hodorkovszkijról - közölte a BBC.

Az általa támogatott pártok vezetői nyilvánosan elítélték a Jukosz vezérigazgatójának letartóztatását: Grigorij Javlinszkij, a liberális Jabloko elnöke szerint megkezdődött a sztálinista kapitalizmus építése.