A koalíció szerint is kevés pénz jut az önkormányzatoknak

Ősi szomáliai közmondással ajánlotta a képviselők figyelmébe a 2004-es büdzsé tervezetét László Csaba pénzügyminiszter. A kedden kezdődött költségvetési vita első óráiban még a kormánypárti képviselők is egyetértettek abban, hogy kevés pénz jut az önkormányzatoknak, míg a Fidesz szerint először pótköltségvetést kell készíteni az idei évre.

Nem nő tovább az államadósság, és a magyar gazdaság fenntartható növekedési pályára kerül, amennyiben a képviselők elfogadják a 2004-es költségvetés tervezetét - mondta László Csaba pénzügyminiszter kedden a parlamentben, a költségvetési vitát megnyitó expozéjában. A pénzügyi tárca vezetője közölte: a kormány nevében ígéretet tesz arra, hogy minden olyan javaslatot figyelembe vesznek, ami nem növeli a jövő évi büdzsé 3,8 százalékos, tervezett hiányát.

László Csaba a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét egy egészséges, jó kondícióban lévő emberéhez hasonlította, akit azonban súlyos fertőzés támadott meg. A pénzügyminiszter szerint a büdzsé tervezete által kínált "diagnózis" helyes, de a rehabilitáció hosszadalmas lehet.

Konkrétumokról szólva a pénzügyminiszter közölte: a jövő évi büdzsé 307 milliárd forintot költ sztrádaépítésre, az önkormányzatok működési támogatása egy év alatt 7,9 százalékkal, a lakásépítésre fordított állami források pedig 40 százalékkal emelkednek, miközben az állam bürokratikus kiadásai 200 milliárd forinttal csökkennek. Az ország uniós csatlakozása éves szinten 0,7-0,9 százalékponttal növeli a GDP-bővülés ütemét, és jövőre hazánk több pénzt kap a közösségtől, mint amennyit befizet az uniós kasszába. A büdzsé tervezetében szereplő és a költségvetésen kívüli tételek ugyanis összesen mintegy 315 milliárd forintot jelentenek, míg az uniós költségvetésbe Magyarország - a vámbefizetésekkel együtt - 155 milliárd forintot fizet.

"A szerencse sem segít, ha nem segítesz magadon" - idézte végül a büdzsé jellemzésére a pénzügyminiszter a régi szomáliai közmondást, majd kérte a képviselőket, hogy fogadják el a kormány előterjesztését.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK