Csütörtökön két országos napilapban jelennek meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással foglalkozó társaságok jövőre érvényes árai. Az árak átlagosan az inflációnak megfelelő mértékben drágulnak, de lesz olyan autós, aki rosszabbul jár. Ezt követően egy hónap áll rendelkezésére az autósoknak, hogy új biztosítót válasszanak, és az új szerződéseket legkésőbb december 31-ig meg kell kötni - írja a Népszabadság.

A biztosítók korábbi közlése szerint a kötelező drágulása a várható infláció mértéke alatt marad. A piacvezető Allianz kedden közölte, hogy átlagosan 5,9 százalékkal emeli árait, az OTP-Garancia 5,83 százalékkal drágít, és a Népszabadság információi szerint hasonló mértékben emeli díjait a Generali-Providencia is.

Az átlagos emelések azonban nagy különbségeket takarhatnak. A kötelező díjait alapvetően befolyásolja a gépjármű motorjának mérete, a balesetmentesség alapján meghatározott bonus-malus besorolás, a lakhely, valamint a jármű tulajdonosának életkora is. Van olyan társaság, amelyik számításba veszi például a gépkocsi korát, típusát, sőt még a biztosítóval ápolt kapcsolat idejét is.

A biztosítók ráadásul saját maguk választhatják meg, hogy egyes autócsoportnak mekkora biztosítási díjat állapítanak meg. A legnagyobb emelésre jövőre is várhatóan a fővárosi fiatalok számíthatnak, de a Népszabadság információi szerint néhány társaság a fiatalok eddigi életkor kategóriáját kettébontja 25 év alatti és 25-35 éves kategóriákra. Az előbbi kategóriába tartozók emelésre számíthatnak, míg az utóbbinál már díjcsökkentés is elképzelhető néhány biztosítónál - írja a Népszabadság.