Ecostat: év végéig emelkedik a BUX

Az infláció jövő márciusban 5,9 százalékkal haladja majd meg az egy évvel korábbit - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet Mikroszkóp című kiadványában. Az intézet szerint a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX az év végéig tovább növekszik.

A kutatók szerint ugyanebben az időszakban a termelői árak szintje 4,9 százalékkal haladhatja meg az előző év azonos időszakit.

9600 pont közelében a BUX
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109,58 pontos emelkedéssel, 9595,76 ponton zárt csütörtökön. A szerdai záró értékhez képest ez 1,16 százalékos erősödés.

Az Ecostat az év végéig a BUX index további növekedését valószínűsíti. Prognózisuk szerint az EU-csatlakozás a magyar részvények árfolyamát közelíti a magasabb európai ágazati árszintekhez.

Ugyanakkor jövő tavasszal már visszaesésre számítanak a közép-kelet-európai tőzsdéken, március végén 9500 pont körüli indexet valószínűsítenek.

Az előrejelzés szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene az év hátralévő részében fokozatosan lassuló növekedést mutat, amit a mérséklődő jövedelemkiáramlás magyaráz. Az eladások volumene 2004 márciusában 5,4 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbi szintet.

Jövő márciusban az iparban a belföldi értékesítés az Ecostat szerint 3,3 százalékkal, az exportértékesítés 12,6 százalékkal, az ipari termelés pedig 6,4 százalékkal bővülhet az előző év azonos időszakához képest.