Idén félmilliárd mobil fogy világszerte

A digitális kamerával és színes képernyővel felszerelt modern készülékek iránti kereslet, valamint az előfizetők számának - főként a fejlődő országokban tapasztalható rohamos emelkedése - együttes hatására 492 millió darab mobiltelefon talál gazdára az idén az amerikai Strategy Analytics kutatóintézet prognózisa szerint.

Forrás: [origo]

A korábbi előrejelzés 455 milliós forgalmat helyezett kilátásba, amit a tavalyi 109 millió után az idén 132 millióra rúgó harmadik negyedéves értékesítési adat láttán módosított az intézet.

Az előrejelzés több mint 30 millió készülékkel múlja felül a legnagyobb gyártók átlagosan 460 milliósra várt legfrissebb prognózisait. Amennyiben a 492 millió darabos előrejelzés valósnak bizonyul, az 15 százalékos növekedést jelent majd a 2002-es eladásokhoz képest; tavaly ugyanis 429 millió darab készülék talált gazdára világszerte.

Az amerikai piackutató intézet nem áll egyedül közel félmilliárdos prognózisával, hiszen a Merrill Lynch is nemrégiben tette közzé 496 millió darabos értékesítési prognózisát.

A piackutató intézet rendelkezésére álló értékesítési adatok alapján változatlanul a finn Nokia vezeti az eladási listát. A cég piaci részesedése azonban a második negyedévi 37 százalékról a harmadik negyedévre 34,5 százalékra csökkent. A Nokia a két héttel ezelőtt közzétett beszámolójában 39 százalékos részesedést tulajdonított magának.

A Motorola a második negyedévről a harmadikra 14,2 százalékról 15,2 százalékra növelte piaci részesedését, míg a harmadik helyen álló dél-koreai Samsung részesedése 10,8 százalékról 11,4 százalékra nőtt. A negyedik helyen álló Siemens szintén növelte részesedését, 7,3 százalékról 8,7 százalékra.

A dél-koreai LG Electronics megelőzte a Sony Ericssont. Az LG részesedése 4,8 százalékról 5,8 százalékra nőtt, míg a Sony Ericssoné 5,4 százalékra csökkent 6 százalékról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK