Olcsóbbá tennék a lakáshiteleket

Sokan üdvözítőnek tartanák azt a formálódó törvényjavaslatot, mely közjegyzői közreműködés nélkül is biztosítaná a hitelszerződés közokirat jellegét. Ez azonban alkotmányossági aggályokat vet fel. Az igazságügyi tárca nem zárkózik el más jogi lehetőségek megfontolásától.

Folyik a szakmai vita arról, hogyan lehetne olcsóbbá tenni a lakáshiteleket. Ennek egyik kézenfekvő módja lenne az egyik ötletgazda, Horváth Csaba szerint, ha a közjegyzőket kiiktatnák a hitelezési folyamatból. A szocialista képviselő, aki egyúttal az Országgyűlés építési és lakásügyi albizottságának elnöke, a Világgazdaságnak elmondta: a törvényjavaslat szövegén még dolgoznak. Olyan megoldást javasol, mely szerint egy szigorú formai és jogi követelményeknek megfelelő, közokiratnak minősülő blankettát kellene a feleknek kitölteniük. Már egynéhány millió forintos hitelnél is 70-80 ezer forintnyi a közjegyzői díj - indokolta javaslatát a képviselő.

 

 

Lerántott futballgázsikhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-30&d=2003-10-30&r=&c=22 Uniós agrárpénzek csak bankszámlárahttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-30&d=2003-10-30&r=&c=57 Több ezer kis üzlet kerül veszélybehttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-30&d=2003-10-30&r=&c=56 Árversenyben a kiutaztató cégekhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-30&d=2003-10-30&r=&c=32

 

A bankszövetség szerint is aránytalanul magas e szolgáltatásért járó fizetség, hiszen a hitelszerződések megfogalmazásába a közjegyző alapvetően nem szól bele. Maga a procedúra pedig késleltetheti a hitelszerződés aláírását. A problémára mindeddig nem született megoldás, a bankszakemberek nem dolgoztak ki egységes javaslatot. Vannak, akik a Horváth Csaba által kezdeményezett törvénymódosítást tartanák megfelelőnek. Abban egyöntetűek a vélemények, hogy a magas közjegyzői díjakon - esetleg a fizetendő összeg maximálásával - változtatni kell. Szorgalmazzák a hatékonyabb együttműködést a közjegyzőkkel, amit elősegítene az úgynevezett felolvasási procedúra - a szerződés szó szerinti, esetleg órákat igénylő ismertetésének - lerövidítése. Ám ez, lévén a közjegyzői eljárás része, ugyancsak törvénymódosítást igényelne.

 

Parti Tamás közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szóvivője szerint alkotmányba ütközne, ha a hitelszerződés egyik részvevője, a kölcsönt nyújtó bank saját javára, közvetlenül végrehajtható okiratot adhatna ki. Utalt arra: az ügyértékhez igazodó közjegyzői munkadíjak mértéke 1991 óta változatlan. Ám kétségtelen, a nagy öszszegű hitelszerződések közokiratba foglalása komoly kiadást róhat az adósokra. De a közokiratba foglalást - a jelzáloghitel-intézetek zálogszerződései, valamint az ingó- és vagyont terhelő zálogszerződések kivételével - nem követeli meg jogszabály. A bankok a maguk biztosítására, s hitelezőik érdekeinek védelmében ragaszkodnak a közjegyzőhöz. A közokirat birtokában ugyanis rögtön végrehajtást kezdeményezhetnek a fizetést elmulasztó adóssal szemben. A közjegyzői díjszabási rendelet egyébként módot ad a tarifa akár 50 százalékos mérséklésére is, ha az ügyfelek okirattervezetet nyújtanak be - mondta Parti. Külföldön nem ritka gyakorlat, és Magyarországon ugyancsak előfordul, hogy a bank átvállalja a közjegyzői költségeket. A bankok gyakorta vesznek igénybe értékbecslőket, kockázatelemzőket is, azaz nem feltétlenül a közjegyzőn múlik az ügy esetleges elhúzódása, tette hozzá. A felolvasásnak, a hozzá fűzött magyarázatnak pedig garanciális szerepe van a laikus számára, hogy megértse a szerződést. Jelezte: a mai 270, mintegy 400 jogászt foglalkoztató közjegyzői iroda 2005-ig 20 százalékkal bővül, a szakemberek száma is nő, ami jobban elősegíti a bankok által megkívánt együttműködést.

 

Az igazságügyi tárcának még nincs hivatalos álláspontja a probléma megoldásáról s a képviselői javaslatról. Nem zárkózik el olyan jogi lehetőségek megfontolásától, amelyek elősegíthetik a rugalmasabb, olcsóbb, gyorsabb hitelnyújtást.

 

(vg.hu)

KAPCSOLÓDÓ CIKK