Több mint 7 százalékkal nőtt az amerikai GDP

Az amerikai gazdaság 7,2 százalékkal bővült az idei harmadik negyedévben, köszönhetően az erős fogyasztói keresletnek és vállalati beruházásoknak. Elemzők 6 százalékos GDP-emelkedésre számítottak a második negyedévi 3,3 százalékos növekedés után.

Az USA gazdaságának bővülése az idei harmadik negyedben 1984 első negyedéve óta nem látott növekedést jelez, és több mint duplája az előző negyedéves adatnak - írja a Bloomberg. Az idei első negyedévi és a tavalyi utolsó negyedévi hazai össztermék egyaránt 1,4 százalékkal bővült.

A lakossági fogyasztás hat év óta nem látott mértékben növekedett, elsősorban az alacsonyabb jövedelemadóknak köszönhetően. A lakossági fogyasztás, mely a gazdaság mintegy 70 százalékát teszi ki, 6,6 százalékkal nőtt az elmúlt három hónapban az előző negyedéves 3,8 százalékos növekedés után, derül ki az amerikai kereskedelmi minisztérium adataiból.

A kormányzati kiadások 1,3 százalékkal növekedtek ebben a negyedben, mely jóval elmarad az előző negyed 8,5 százalékos bővülésétől.

Az amerikai külkereskedelmi hiány mérséklődése is hozzájárult a harmadik negyedévi GDP erőteljes növekedéséhez, miután az amerikai termékek és szolgáltatások eladása a GDP-nél nagyobb mértékben, 7,8 százalékkal, 1978 óta nem látott gyors ütemben nőtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK