Délben 258,40/60 forintot adtak egy euróért a reggeli 260,50 helyett. Kereskedők kötvénypiaci folyamatokkal magyarázzák a váratlan pénteki árfolyamesést. Az MNB szrint a forint csak átmenetileg gyengült, de ha a folyamat tartós marad, a jegybank emeli irányadó kamatát.

A forint pénteken dél körül 8,50 százalékon állt a sáv erős oldalán, így reggeli mélypontjához képest 75 bázispontot erősödött. Az árfolyam mélypontja 7,75 százalék volt, ekkor egy euróért 260,50 forintot adtak a bankközi devizapiacon. Délre 258,40/60 forintra gyengült az európai közös pénz árfolyama, de ez még mindig több mint egy forinttal magasabb a csütörtök délutáni 257,20/40 forintos árnál.

Kereskedők kötvénypiaci folyamatokkal, a zloty gyengülésével és a Jukosz körüli gazdasági és politikai bizonytalansággal magyarázzák a forint váratlan gyengülését.

Missura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője péntek délután közölte: a jegybank szerint csak átmeneti a forint gyengülése. Hozzátette: a jegybank az inflációs célok elérése érdekében továbbra is 250 forint közelében tartja kívánatosnak az euró/forint árfolyamot, és ha a forint belátható időn belül nem erősödik, akkor szükségessé válhat a jelenlegi 9,5 százalékos jegybanki alapkamat emelése.