Egyre több új lakás épül

Az építésügyi hatóságok az első háromnegyed évben 15 400 új lakásra adtak használatbavételi engedélyt, 2,1 százalékkal kevesebbre, mint egy évvel korábban - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ugyanakkor 14,6 százalékkal több, összesen 41 100 új lakás építése kezdődhetett el a kiadott új engedélyek alapján.

Az első háromnegyed évben a budapesti építkezések 19 százalékkal csökkentek éves összevetésben - derül ki a hivatal adataiból.

Az elmúlt év tendenciájával ellentétben - amikor a lakásépítésben jelentősen megnőtt a gazdasági vállalkozások szerepe - most ez az építtetői csoport mutat az átlagosnál nagyobb visszaesést: az idén szeptember végéig 9 százalékkal kevesebb lakást építtettek, mint tavaly ilyenkor. A 600 új önkormányzati lakás ugyanakkor több mint másfélszerese a tavalyinak. Ennek megfelelően kevesebb az értékesítésre szánt lakás, és nőtt a bérlakások száma.

A kivitelezésben az építőipari főtevékenységet végző vállalkozásoknak meghatározó a jelentősége, az új lakások 57 százalékát építették, ám növekszik a lakosság szerepe is. Házilagos kivitelezéssel 10 százalékkal több lakást építettek a vizsgált időszakban, mint 2002 első három negyedévében.

A KSH jelentése szerint változatlanul a családi házas építkezés a legelterjedtebb, az új lakások 54 százaléka új családi ház. Az épített lakások átlagos alapterülete 98 négyzetméter volt.

Az első háromnegyed évben 14,6 százalékkal több új lakásépítési engedély adtak ki, mint egy évvel korábban.