Szeptemberben nem változott a munkanélküliség az eurózónában, 8,8 százalék maradt a szakértők várakozásának megfelelően, csakúgy, mint augusztusban. A munkanélküliség március óta stabilan 8,8 százalék, de várakozások szerint az év végére mérsékelten nő, majd a 2004-re várt gazdasági élénkülés hatására csökkenésnek indul. Tavaly szeptemberben az arány 8,5 százalék volt.

Szerdán délelőtt közölték, hogy az euróövezeti szolgáltatások beszerzői menedzser-mutatója októberről 56,0 pontra nőtt a szeptemberi 53,6 pontról, az ágazat teljesítménynövekedésének további gyorsulását jelezve.

Elemzők szerint azonban, ha a munkanélküliség előbb kezd el csökkenni, mint élénkülni a gazdaság, az Európai Központi Bank (EKB) még kivár a kamatemeléssel. Az EKB legközelebbi, csütörtöki ülésén - amelyen először elnököl a pénzintézet új vezetője, Jean-Claude Trichet - várhatóan a kamat jelenlegi 2,0 százalékos szinten tartásáról döntenek.

Idén szeptemberben a munkanélküliek száma változatlanul 12,4 millió volt az euróövezetben. A 8,8 százalékos érték nemzetközi összehasonlításban magas: az Egyesült Államokban 6,1 százalék, Japánban 5,1 százalék a munkanélküliség.

Szeptemberben az eurózónában 11,2 százalékkal Spanyolországban volt a legnagyobb a munkanélküliség, legalacsonyabb pedig - 3,8 százalékkal - Luxemburgban.

Az Európai Unióban a szeptemberi munkanélküliségi szint ugyancsak változatlan - 8 százalék - maradt az előző hónaphoz képest, ami 0,2 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest.