900 milliárd forint a külkereskedelem hiánya

A külkereskedelemben a becsült adatok szerint 881,2 milliárd forintos, az előzetes tényadatok alapján 908,2 milliárd forintos deficit keletkezett az első kilenc hónapban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

Az export forintban becsült adatok alapján 3 százalékkal, tényadatok alapján 2 százalékkal nőtt, míg euróban 0,7 százalékkal csökkent a 2002 első kilenc havihoz képest. Az import forintban becsült adatok alapján 8 százalékkal, a tényadatok szerint 7,4 százalékkal nőtt, euróban 4,5 százalékkal bővült - derül ki a statisztikai hivatal honlapján közzétett jelentésből.

Az év első kilenc hónapjában az import növekedési üteme hónapról hónapra felülmúlta az exportét, ezáltal a külkereskedelmi hiány tovább emelkedett. Az export június óta mutat élénkülést, melynek egyik összetevője az ún. bázishatás megszűnése, vagyis a videojáték kiugró forgalmának kiesése, amely tavaly júniusig szerepelt az export- és importadatokban.

Az import növekedésében és ennek következtében a külkereskedelmi mérleg erőteljes romlásában továbbra is a fogyasztási és a beruházási célú import dinamikus bővülése, valamint az energiaimport mennyiségének és árszínvonalának emelkedése áll.

KAPCSOLÓDÓ CIKK