Veszélybe kerülhetnek a japán reformok

Japánban a vasárnapi parlamenti választások - az előzetes adatok alapján - az eddig kormányon lévő Liberális Demokrata Párt (LDP) vezette koalíció győzelmével értek véget, ugyanakkor a kormánypárt lecsökkent többsége azt eredményezheti, hogy megnő a párton belül a kormányfő, Koizumi Junicsiro gazdasági reformintézkedéseit ellenzők tábora - írja a BBC News Online.

Forrás: MTI

Szatoru Ogaszavara, a Credit Suisse First Boston tokiói elemzője szerint az LDP frakciójában megnőhet az ellenállás a kormányfő reformtörekvéseivel szemben, amennyiben az eddiginél több parlamenti helyet foglalhatnak el a párt reformellenes tagjai.

A vasárnapi választási eredményekre hétfőn idegesen reagáltak a japán pénzügyi piacok: a tokiói Nikkei 225 index 119 pontost esett, a jen pedig veszített értékéből a dollárral szemben.

Koizumi 2001-es beiktatása óta számos gazdasági reform keresztülvitelét próbálta elérni, többek közt a japán bankrendszer talpra állítása, illetve egy hosszú távú privatizációs program érdekében. Az intézkedések azonban kevés sikerrel jártak, és hosszú stagnálás után csak az idén van némi esély arra, hogy megindul a gazdaság növekedése. A bővülő lakossági kiadások visszafogására tett javaslatok elutasításával pedig Koizumi komoly károkat okozott egyes iparágaknak, ráadásul emiatt nőtt a pártján belüli ellenfeleinek száma is. Ezért a tervezett változások megvalósítása nehéz feladatnak tűnik - vélik az elemzők.

A hét folyamán nyilvánosságra hozandó növekedési adatok várhatóan azt mutatják majd, hogy a harmadik negyedévben lassult a japán gazdaság növekedése, ami további politikai nehézséget jelenthet az újraválasztott miniszterelnök számára - tudósít a BBC News Online.

KAPCSOLÓDÓ CIKK