Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz orosz olajvállalat egykori, letartóztatott elnöke legalább az év végéig vizsgálati fogságban marad, a moszkvai városi bíróság ugyanis kedden elutasította az üzletember ügyvédeinek fellebbezését.

Hodorkovszkijt, a Jukosz dúsgazdag elnökét október 25-én helyezték előzetes letartóztatásba, miután a titkosszolgálat emberei Szibériából Moszkvába hurcolták. A főügyészség csalás, okirat-hamisítás, sikkasztás, adócsalás és egyéb törvénysértések miatt vádat emelt ellene. Az üzletember tagadja bűnösségét.

Ügyvédei azt kérték, hogy a moszkvai városi bíróság engedje szabadon Hodorkovszkijt óvadék vagy kezességvállalás ellenében. A legnagyobb orosz olajcég elnökéért 50 közéleti személyiség, köztük több parlamenti képviselő, valamint a Jukosz mintegy 300 dolgozója vállalt volna kezességet.

A moszkvai bíróság keddi zárt tárgyalásán azonban elutasította a kérést, és érvényben hagyta azt a korábbi bírósági döntést, amelynek alapján Hodorkovszkijt két hónapig fogva tartják. A vádlottnak nem engedték meg, hogy a tárgyaláson jelen legyen, de zárt tévéláncon keresztül nyomon követhette azt.

Megfigyelők szerint a nyilvánvalóan politikai indíttatású Jukosz-ügy eddigi alakulása alapján szinte semmi esély nem volt arra, hogy Hodorkovszkijt szabadon engedjék akár óvadék, akár kezesség vagy egy olyan ígéret ellenében, hogy nem hagyja el az országot. Anton Drel, Hodorkovszkij ügyvédje közölte: nem kizárt, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az ügyben. Egyes elemzők lehetségesnek tartják, hogy Hodorkovszkij csak a jövő tavaszi elnökválasztás után nyeri vissza szabadságát.