A vártnál jobban nőtt az euróövezet gazdasága

Az euróövezeti gazdaságok GDP-je átlagosan 0,4 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben, és 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - közölte az EU statisztikai hivatala pénteken első becslésként. Elemzők 0,3 százalékos negyedévi növekedésre számítottak.

Az euróövezetben a második negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a tagországok hazai összterméke átlagosan az előző negyedhez képest, és 0,2 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit, a múlt héten közölt negyedik becslés szerint. Az első negyedévben az euróövezeti gazdaságok stagnáltak az átlag szintjén, és az összesített GDP-jük 0,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az Európai Bizottság pénteken 0,2-0,6 százalék közötti növekedést valószínűsített a negyedik negyedre, és 0,3-0,7 százalék közöttit a jövő évi első negyedre.

Az bizottság nemrég 0,4 százalékra csökkentette az euróövezet idei GDP-növekedésére szóló előrejelzését a korábbi 1,0 százalékos jóslatról. A jövő évi gazdasági növekedési kilátást 1,8 százalékra csökkentették az eddig várt 2,3 százalékról. 2005-re 2,3 százalékot jósol a brüsszeli bizottság.

A német és a francia GDP is nőtt az idei harmadik negyedévben, e két ország adja a 12 tagú euróövezet gazdaságának mintegy felét. Németországban 0,2 százalékkal bővült a gazdaság az előző negyedhez képest, míg a francia GDP a várakozáson felüli mértékben, 0,4 százalékkal nőtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK