Szeptemberben folytatódott a kiskereskedelmi eladások lendületes emelkedése. A forgalom szeptemberben 8,6, a harmadik negyedévben 8,5, az év első kilenc hónapjában pedig átlagosan 8,4 százalékkal növekedett éves szinten - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben az első kilenc hónapban folyóáron 3387,5 milliárd forint, ezen belül szeptemberben 416,6 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma szeptemberben az átlagos növekedési ütemnél lassabban, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 7,2 százalékkal bővült. Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek (hipermarketek, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma dinamikusabban (7,4 százalékkal) nőtt, az élelmiszer-szaküzletek forgalma mérsékeltebben (3,2 százalékkal) emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban, 9,9 százalékkal bővült. Ezen belül a leggyorsabban a textil-, ruházati és lábbeliüzletek eladásai nőttek, 15,4 százalékkal. A könyv, újság, papíráru- és egyébiparcikk-üzletek forgalma 12,8 százalékkal bővült.

Átlagot meghaladóan, 9,2 százalékkal bővült a bútor-, háztartásicikk-, vasáru-kiskereskedelem eladása is. Mérsékeltebb növekedést regisztráltak viszont az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben, ahol a növekedés 3,9 százalékot tettek ki, és a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelemben, ahol 3,8 százalékos volt a növekedés.

Az Európai Unióban a kiskereskedelmi konjunktúra további rosszabbodására utalnak a legfrissebb, augusztusi adatok. Az előző év azonos hónapjához képest az 15 EU-tagország átlagában 0,3 százalékos növekedést mértek, míg az eurózóna 12 tagországaiban a forgalom 0,9 százalékos csökkenését regisztrálták.