A Monetáris Tanács szerint jövőre gyorsul a gazdaság növekedése

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzései szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2005-2006-ban összesen a bruttó hazai termék 1-1,2 százalékával mérséklődik - áll az MNB-nek a pénzügyi stabilitásról szóló jelentésében, melyet a Monetáris Tanács megvitatott és elfogadott.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a javuló globális konjunktúrakilátások ellenére Magyarországon az elmúlt fél évet a makrogazdasági stabilitási kockázatok, köztük a fizetési mérleg hiányának emelkedése, az árfolyamok ingadozása és a hozamok emelkedése jellemezte.

A jegybank monetáris tanácsa szerint az előző két évben a növekedés motorja jellemzően a belső kereslet volt, és ennek következtében a folyó fizetési mérleg hiánya 2003-ban jelentősen megemelkedik.

A kedvezményes hitellehetőségek és az elmúlt éveket jellemző gyors jövedelemnövekedés eredményeként csökkent a háztartások megtakarítási hajlandósága, a jelentés szerint. Az elmúlt évtizedben a nemzetközi tapasztalatoknak megfelelően a háztartási szektor hozzájárult más szektorok finanszírozásához, de a háztartások megtakarításának emelkedése 2003-ban már nem tudta ellensúlyozni a hitelállomány növekedését.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a gazdaság 2003-ban várhatóan túljut az élénkülési ciklus mélypontján, és 2004-től a növekedés enyhe gyorsulása várható. Ezzel párhuzamosan a vállalati szektor finanszírozási igényének emelkedésére lehet számítani, míg a háztartások megtakarítási pozíciójában legfeljebb lassú korrekció lesz.

A jelentés szerint a 2004-re tervezett költségvetés, a jövő évtől hazánkra is érvényes uniós szabályok, valamint a kormány elkötelezettsége, hogy 2008-ban a forintot felváltja az euró, azt vetíti előre, hogy az államháztartás külső forrásbevonása csökken.