Emelkedtek a kamatok több kereskedelmi banknál

Kamatemelésről döntött több kereskedelmi bank a Magyar Nemzeti Bank múlt pénteki 300 bázispontos kamatemelése után. A Budapest Bank, a Magyar Külkereskedelmi Bank, a Postabank, az ING Barings Bank, Credit Lyonnais Bank és a Raiffeisen Bank megemelte betéti kamatait, és várhatóan változik a hitelkamatok szintje is. Az OTP szerdán hoz döntést a kamatokról.

A Budapest Bank (BB) hétfőtől a lekötött betétek kamatait 2-2,3 százalékponttal emelte meg: az 5 millió forintot elérő betétekre 1 hónapos lekötéssel a bank 10 százalékos kamatot fizet a betétek teljes összegére, közölte a pénzintézet az [origo]-val. A 2 hónapos betétek esetében ez az összeg 10,2 százalékkal kamatozik, az egymillió forintot elérő betétekre is 10 százalék a kamat, áll a közleményben. A BB hétfőtől a lekötés nélküli betétekre is 9,5 százalékos kamatot kínál.

Emeli lakossági betéti és vállalati kamatait a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) is, december 4-től. A lakossági hitelek kamata az MKB-nél december 15-től emelkedik. A Magyar Külkereskedelmi Bank 3 millió forintnál nagyobb pénzpiaci betéteknél az első 3 hónapban 12 százalékos kamatot fizet. A lakossági hitelek kamata a hónap közepétől differenciáltan, 0-3 százalékkal nő. A vállalati betéteknél ugyancsak differenciált kamatemelést hajt végre az MKB, a hiteleknél az irányadó kamat december 4-től 3 százalékkal emelkedik.

A Postabank a Megújuló betét elnevezésű konstrukciójára hat hónapos lekötés esetén évi 8,15 százalék kamatot fizet a korábbi 8,00 százalékkal szemben, a 12 hónapos lekötésre pedig 7,75 százalékot az előző 7,35 százalékhoz képest. A Jubileumi betétszelvény éves kamata 12 hónapos lekötés esetén 25 bázisponttal évi 7,95 százalékra emelkedett.

Az ING Barings Bank a vállalati betétek kamatát emelte fel hétfőtől 2,30-3,00 százalékponttal. Ezen belül a rövidebb lejáratra lekötött betétek kamata emelkedett nagyobb mértékben. Az egy hónapra lekötött 1-25 millió forintos vállalati betét új kamata évi 10,65 százalék a korábbi 8,0 százalékkal szemben, az egy évre lekötöttek pedig évi 10,0 százalék kamatot hoznak a korábbi 7,0 százalékhoz képest, írta a távirati iroda.

A Credit Lyonnais Bank a vállalti betétek kamatát emelte fel 2,10-3,0 százalékponttal, ezen belül a nagyobb kamatemelkedés a rövidebb lejáratokat érintette. Az egyhónapos lekötés új kamata például 9,20 százalék a korábbi 6,28 százalékkal szemben, az egy évesé pedig 8,31 százalék az előző 6,20 százalékról.

A Raiffeisen Bank a vállalati betétek kamatát toldotta meg 1,20-2,20 százalékponttal. A hat hónapra lekötött vállalati betétek például évi 10,15-10,45 százalék kamatot hoznak az összeg nagyságától függően, míg korábban 8,25-8,50 százalék volt a kamat ezen a lejáraton.

A többi kereskedelmi bank még tanulmányozza a helyzetet, az OTP Bank Rt. várhatóan szerdán hoz döntést a kamatváltoztatásokról.