Jelentősen csökkenhet a lakáshitelek közjegyzői díja

A jövő év elejétől több mint ötven százalékkal kevesebbet kell majd fizetni az államilag támogatott lakáshitel-szerződések közokiratba foglalásáért a közjegyzői díjszabások módosításáról szóló rendelettervezet szerint - írja a Világgazdaság csütörtöki számában.

Januártól megváltozhat a lakáshitelezéssel kapcsolatos közjegyzői díjszabás a közigazgatási egyeztetés alatt álló rendelettervezet szerint. Fontos költségcsökkentő tényező továbbá, hogy a parlament által elfogadott áfatörvény-módosítás folytán a közjegyzői díjak a jövő év első napjától az eddigi 25 százalékos általános forgalmi adó helyett áfamentessé válnak. Olcsóbb lesz továbbá a közjegyző irodájában szerződni, mint a bankban.

 

Az okirat elkészítéséért járó munkadíj legalább 10 ezer, legfeljebb 28 ezer forint lehet, a kiadmányokért és az egyéb készkiadásokért 15 ezer forint költségtérítést kell majd a módosítás szerint fizetni. Ha a szerződést a felek a bankban kötik meg, az okiratkészítésért a közjegyző legalább 15 ezer, legfeljebb 35 ezer forint díjat, költségtérítésként pedig legfeljebb 20 ezer forintot számolhat fel.

 

 

A hitelszerződések közokiratba foglalása nem a leendő adós, hanem a bank és az állam érdekeit szolgálja. Az ügyfél egyszerű magánokirat alapján is felvehetné a kölcsönt, ha a bank a saját, vagy a hitelezői érdekében nem ragaszkodna a közokirat-készítéshez. A közjegyzői okiratba foglalt szerződés alapján ugyanis közvetlen végrehajtás kezdeményezhető a nem fizető adós ellen. A fentiek következtében sokan igazságtalannak tartják, hogy a bankok az ügyfelekkel fizettetik meg az érdekükben történő közjegyzői közreműködés költségeit. Külföldön gyakran előfordul, hogy a bank viseli ezeket a költségeket, itthon azonban erre még jó ideig várni kell.

 

A kereskedelmi bankok hiteleiért előreláthatólag a jelenlegi költségek felénél is kevesebbet kell majd jövőre fizetni. Tekintve, hogy a lakásszerzési költségek csökkentését az igazságügyi kormányzat is kiemelten fontosnak tartja, igyekszik a díjszabást a közjegyzők által is elfogadható módon csökkenteni. 

 

(Vg.hu)

KAPCSOLÓDÓ CIKK